Konferencja „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych”

oleje

Organizatorzy zapraszają do udziału w XXV Jubileuszowej Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych", która odbędzie się w dniach 31 maja – 02 czerwca 2017 roku w Ryni nad Zalewem Zegrzyńskim.

W Konferencji wezmą udział przedstawiciele uczelni, zakładów tłuszczowych, firm współpracujących z przemysłem tłuszczowym z Polski oraz z zagranicy. Organizatorzy przewidują druk recenzowanych materiałów konferencyjnych zawierających teksty wstąpień w czasopiśmie naukowym  „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego”. Prace naukowe prezentowane będą w formie wkładów, doniesień i posterów.

Konferencja będzie obejmowała następujące bloki tematyczne:

  • Aspekty żywieniowe tłuszczów roślinnych,
  • Oleje roślinne — technologia, jakość, zastosowanie,
  • Modyfikacja tłuszczów w procesach technologicznych,
  • Produkty tłuszczowe na rynku krajowym — oleje, oliwa z oliwek, margaryny, frytury, tłuszcze cukiernicze, tłuszcze kakaowe, tłuszcze mleczne,
  • Problemy jakościowe, metody analityczne i zgodność z CEN i ISO,
  • Niespożywcze kierunki zastosowania olejów i tłuszczów – biodiesel, tłuszcze odpadowe.

Wstępny program konferencji przewiduje:

Środa (31.05.2017)

  • od godziny 15:00 – przyjazd uczestników, zakwaterowanie
  • od godziny 18:00 – kolacja w restauracji

czwartek (01.06.2017)

  • program naukowy: wykłady, referaty, prezentacja posterów,
  • ekspozycja i degustacja produktów tłuszczowych,
  • uroczysta kolacja w restauracji

piątek (02.06.2017)

  • program naukowy: wkłady, referaty, prezentacja posterów,
  • ekspozycja produktów tłuszczowych,
  • podsumowanie Konferencji,
  • pożegnalny obiad w plenerze,
  • wyjazd z ośrodka w godzinach popołudniowych

Konferencja odbędzie się w Ośrodku Szkoleniowym Allianz. Rynia, ul. Główna 1. Wszelkich informacji udzielają: Artur Kalinowski (22 509 70 30 artur.kalinowski@ibprs.pl) oraz Stanisław Ptasznik (11 509 70 20 stanislaw.ptasznik@ibprs.pl).

Organizatorami konferencji są:

  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu w Warszawie
  • Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
  • Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów PTTŻ
  • Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
  • Fundacja Techniki Polskiej – OPP

Źródło: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego