Konferencja „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych”
Organizatorzy zapraszają do udziału w XXV Jubileuszowej Międzynarodowej Konferencji Naukowej „Postępy w technologii tłuszczów roślinnych", która odbędzie się w dniach 31 maja – 02 czerwca 2017 roku w Ryni nad Zalewem Zegrzyńskim.
W Konferencji wezmą udział przedstawiciele uczelni, zakładów tłuszczowych, firm współpracujących z przemysłem tłuszczowym z Polski oraz z zagranicy. Organizatorzy przewidują druk recenzowanych materiałów konferencyjnych zawierających teksty wstąpień w czasopiśmie naukowym „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego”. Prace naukowe prezentowane będą w formie wkładów, doniesień i posterów.
Konferencja będzie obejmowała następujące bloki tematyczne:
- Aspekty żywieniowe tłuszczów roślinnych,
- Oleje roślinne — technologia, jakość, zastosowanie,
- Modyfikacja tłuszczów w procesach technologicznych,
- Produkty tłuszczowe na rynku krajowym — oleje, oliwa z oliwek, margaryny, frytury, tłuszcze cukiernicze, tłuszcze kakaowe, tłuszcze mleczne,
- Problemy jakościowe, metody analityczne i zgodność z CEN i ISO,
- Niespożywcze kierunki zastosowania olejów i tłuszczów – biodiesel, tłuszcze odpadowe.
Wstępny program konferencji przewiduje:
Środa (31.05.2017)
- od godziny 15:00 – przyjazd uczestników, zakwaterowanie
- od godziny 18:00 – kolacja w restauracji
czwartek (01.06.2017)
- program naukowy: wykłady, referaty, prezentacja posterów,
- ekspozycja i degustacja produktów tłuszczowych,
- uroczysta kolacja w restauracji
piątek (02.06.2017)
- program naukowy: wkłady, referaty, prezentacja posterów,
- ekspozycja produktów tłuszczowych,
- podsumowanie Konferencji,
- pożegnalny obiad w plenerze,
- wyjazd z ośrodka w godzinach popołudniowych
Konferencja odbędzie się w Ośrodku Szkoleniowym Allianz. Rynia, ul. Główna 1. Wszelkich informacji udzielają: Artur Kalinowski (22 509 70 30 artur.kalinowski@ibprs.pl) oraz Stanisław Ptasznik (11 509 70 20 stanislaw.ptasznik@ibprs.pl).
Organizatorami konferencji są:
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu w Warszawie
- Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
- Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów PTTŻ
- Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
- Fundacja Techniki Polskiej – OPP
Źródło: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego