Poniedziałek, 28 Września 2020 roku.

Jesteśmy tym,
co jemy!

Masz pomysł na dzisiejszy obiad? A może z braku czasu znów skusisz się na pizzę albo kebab? 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To idealna okazja, by przyjrzeć się swojemu menu i zacząć  gotować – smacznie i zdrowo!

Święto zainicjowała Komisja Europejska ze względu na bardzo niepokojące doniesienia dotyczące liczby osób z otyłością w Europie. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób – zarówno u dzieci, jaki i dorosłych.

Obchodzenie Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania ma na celu promowanie zdrowego żywienia wśród Europejczyków, którzy coraz częściej borykają się z problemem ponadnormatywnych kilogramów. Trzeba dawać przykład odpowiedniego odżywiania w szczególności osobom młodym, by nabrały odpowiednich nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że czym skorupka za młodu…

Eksperci podkreślają, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest też aktywność fizyczna, o której również zapominamy w codziennym biegu. O tym także warto dziś pomyśleć i zaplanować sobie plan działania.

W trakcie święta odbywają się kampanie i akcje edukacyjne zachęcające rodziców do ograniczenia fast foodów najmłodszym oraz dawania im dobrego przykładu w kwestii żywienia.

Pamiętajmy o tym, że zdrowe żywienie w dzieciństwie, znaczy zdrowie w dorosłym życiu!

Maria Spychalska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane