Piątek, 21 Lutego 2020 roku.

Jesteśmy tym,
co jemy!

Masz pomysł na dzisiejszy obiad? A może z braku czasu znów skusisz się na pizzę albo kebab? 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To idealna okazja, by przyjrzeć się swojemu menu i zacząć  gotować – smacznie i zdrowo!

Święto zainicjowała Komisja Europejska ze względu na bardzo niepokojące doniesienia dotyczące liczby osób z otyłością w Europie. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób – zarówno u dzieci, jaki i dorosłych.

Obchodzenie Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania ma na celu promowanie zdrowego żywienia wśród Europejczyków, którzy coraz częściej borykają się z problemem ponadnormatywnych kilogramów. Trzeba dawać przykład odpowiedniego odżywiania w szczególności osobom młodym, by nabrały odpowiednich nawyków żywieniowych. Nie od dziś wiadomo, że czym skorupka za młodu…

Eksperci podkreślają, że oprócz zdrowego odżywiania, bardzo ważna jest też aktywność fizyczna, o której również zapominamy w codziennym biegu. O tym także warto dziś pomyśleć i zaplanować sobie plan działania.

W trakcie święta odbywają się kampanie i akcje edukacyjne zachęcające rodziców do ograniczenia fast foodów najmłodszym oraz dawania im dobrego przykładu w kwestii żywienia.

Pamiętajmy o tym, że zdrowe żywienie w dzieciństwie, znaczy zdrowie w dorosłym życiu!

Maria Spychalska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close