Jakość żywności pod lupą UE 

Wszyscy konsumenci w Unii Europejskiej są równi i mają prawo mieć dostęp do produktów tej samej jakości. Szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker zapowiedział, że nie wyklucza wprowadzenia nowego unijnego prawa o jakości żywności, bo jak podkreślił – trzeba walczyć z nieuczciwymi praktykami producentów.

Komisja Europejska ma opublikować we wrześniu specjalne wytyczne dotyczące prawodawstwa unijnego związanego z jakością i bezpieczeństwem żywności, które mają pomóc państwom w walce z ewentualnymi nieuczciwymi praktykami producentów. Problemy w tej kwestii zgłosił w imieniu państw Grupy Wyszehradzkiej premier Słowacji Robert Fico podczas konferencji w Brukseli.

– Chcemy, aby Słowacy nie otrzymywali żywności i innych produktów gorszej jakości. To całkowicie nieakceptowalne. Razem pracujemy nad tym, by to zmienić – powiedział Juncker.  Nie wykluczył, iż niezbędne będzie w przyszłości wprowadzenia nowego unijnego prawa dotyczącego jakości żywności. "Nie mówię, że tak się stanie, ale nie wykluczam tego" – zaznaczył szef KE.

Tymczasem minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel zapowiedział, że gdy Komisja Europejska przedstawi założenia nowych aktów prawnych dotyczących jakości żywności, Polska będzie aktywnie uczestniczyć w procesie legislacyjnym. Szef resortu rolnictwa przypomniał, że kwestie podwójnej jakości produktów spożywczych na rynku Wspólnotowym były tematem spotkania ministrów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej w marcu tego roku
w Warszawie. Problem ten był wcześniej wielokrotnie podnoszony przez Czechy i Słowację, zarówno w ramach Grupy Wyszehradzkiej, jak i na forum Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin