Jabłka w skupach

2,3-2,6 mln ton – właśnie tyle według Głównego Urzędu Statystycznego mogą wynieść w tym roku krajowe zbiory jabłek.  Będą około 35% niższe niż w rok temu. Prognozy WAPA (World Apple and Pear Association) dla naszego kraju także nie napawają optymizmem – wieszczą 21% spadek produkcji do 2,9 mln ton. Cieszyć mogą się sadownicy, których sady nie ucierpiały na skutek przymrozków. Ceny skupu jabłek przemysłowych są wysokie.

W zakładach przetwórczych kończy się skup owoców letnich. Do przetwórni trafiają m.in. późny rabarbar
i jesienne odmiany malin. Wkrótce zbiory aronii, choć w tym przypadku ceny nie zapowiadają się wysokie, tak jak w przypadku jabłek przemysłowych. Pomimo tego, że stopniowo zwiększa się ich podaż, ceny stale rosną. Są 3,5 raza wyższe niż rok temu. Wzrost cen oznacza wysoki popyt na rynku krajowym. Zakłady muszą podnosić ceny, ponieważ mogą liczyć na małe dostawy. W sezonie 2017/18 spadek produkcji w Polsce będzie miał odzwierciedlenie w niższym eksporcie, ale wzrost cen spowodowany wyższym popytem w krajach Wspólnoty, może doprowadzić do zwiększenia jego wartości.

Czarne porzeczki były w tym sezonie tylko nieznacznie droższe niż przed rokiem. Owoce do mrożenia kosztowały średnio 1 zł/kg, a do tłoczenia – 0,78 zł/kg. Rentowny okazał się rabarbar. Obecnie, kilogram do mrożenia kosztuje powyżej 2 zł/kg. Ceny malin są niższe niż w ubiegłym sezonie. Tylko I klasa wyceniana jest powyżej 4 zł/kg.

Jeśli chodzi o sytuację na rynku warzyw gruntowych, według GUS ich produkcja będzie zbliżona do roku poprzedniego. Z pewnością będą jednak mniejsze zbiory kapusty, kalafiora i marchwi. Większe zapowiadają
się zbiory cebuli.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin