Europejski Dzień Śniadania – 24 kwietnia

kanapki

Śniadania na polskich stołach to głównie kanapki popijane herbatą. Jednak aż 15 % Polaków tego posiłku w ogóle nie je i coraz częściej dotyczy to uczniów i studentów – wynika z raportu przygotowanego w związku z obchodzonym 24 kwietnia Europejskim Dniem Śniadania.

Z opracowania wykonanego w 2013 r. na zlecenie firmy Kraft Foods Polska wypływa wniosek, że Polacy sięgają po tradycyjne, proste śniadania w postaci kanapek z wędliną lub serem popijane herbatą. Chociaż od publikacji raportu minęło kilka lat, zwyczaje śniadaniowe rodaków nie uległy zmianie. Zmiany w menu na korzyść np. produktów pełnoziarnistych są domeną lepiej wykształconych kobiet mieszkających w miastach – 14% z nich sięga po produkty pełnoziarniste, jak płatki czy muesli zbożowe. Około 12% osób pracujących spożywa śniadanie już w miejscu pracy. Aż 15% badanych przyznało, że wcale nie je tego ważnego – w opinii dietetyków – posiłku. Odsetek niejedzących śniadań rośnie głównie wśród uczniów i studentów, wśród których dotyczy to co piątej osoby.

Jak przypominają specjaliści, po wielu godzinach snu organizm potrzebuje zastrzyku energii w postaci porannego posiłku. To, ile energii i składników odżywczych mu dostarczymy, decyduje o wydolności psychofizycznej w pierwszej części dnia. W raporcie wskazano, że poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność́ i zdolności werbalne, a także poprawia pamięć́ krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Pierwszy posiłek ma też duże znaczenie dla zdrowia. U osób jedzących śniadanie stwierdzano niższe stężenie cholesterolu oraz niższy poziom glukozy i insuliny we krwi, co może zmniejszać zagrożenie cukrzycą i chorobą wieńcową. Co więcej, osoby regularnie jedzące poranny posiłek mają mniejszą masę ciała (wskaźnik BMI) w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadania lub jedzącymi nieregularnie.

Śniadanie powinno być właściwie zbilansowane. „Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb" – skomentowała współautorka raportu, dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Dlatego do śniadania powinno się włączać m.in. produkty zbożowe, produkty mleczne, wędliny, ryby, jaja, warzywa i owoce. W raporcie wskazano też, że osoby jedzące śniadanie regularniej spożywają posiłki i jedzą mniej wysokotłuszczowych przekąsek, a więcej żywności wysokobłonnikowej i niskotłuszczowej. Młodzież regularnie jedząca śniadanie rzadziej spożywa słodycze, słone przekąski i słodzone napoje.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl