Poniedziałek, 09 Grudnia 2019 roku.

Drób nad Wisłą

Degustacja potraw z mięsa drobiowego, wspólne grillowanie, konkursy i zabawy związane z tematyką drobiową to atrakcje rodzinnego festynu „Drób nad Wisłą", który odbył się 5 października br. w Grudziądzu.

Celem festynu było zwiększenie poziomu konsumpcji drobiu na rynku krajowym, a także promowanie walorów zdrowotnych i smakowych mięsa drobiowego.

– Drobiarstwo jest jedną z lepiej rozwijających się gałęzi polskiego rolnictwa – powiedział uczestniczący w imprezie minister Jan Krzysztof Ardanowski. Zaznaczył jednak, że ciągle bardzo niestabilne są rynki międzynarodowe, a Polska musi eksportować ok. 60 proc. mięsa drobiowego.

Minister podkreślił,  że branża drobiarska musi trzymać rękę na pulsie, ponieważ coraz częściej w miejscach, gdzie następuje intensywny wzrost liczby kurników, pojawiają się opory społeczne.

– Branża jest aktywna w poszukiwaniu rynków zbytu. Wraz z KOWR wspieramy te działania. Dodał, że "mitycznych" rynków zbyt wiele nie ma, a pojawiają się problemy tam, gdzie udało się wejść. Wymienił problemy na chińskim rynku drobiu, na który Polsce udało się wejść jako jedynemu krajowi europejskiemu, ale trudno myśleć o dalszym rozwoju eksportu, bowiem Chińczycy stosują różne beztaryfowe bariery.

– Tak duży eksport powoduje, że jeżeli nastąpią pewne zachwiania na rynku międzynarodowym, to mogą wystąpić poważne kłopoty. Problemy mogą pojawić się, gdy wejdzie umowa pomiędzy Unią Europejską z krajami Mercosur, a także, gdy dojdzie do bezumownego Brexitu – powiedział szef resortu rolnictwa.

Festyn zorganizowany przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu we współpracy z Urzędem Miejskim w Grudziądzu odbywał się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Swoje regionalne smakołyki prezentowały tu Koła Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Grudziądza. Można było też spróbować tradycyjnej potrawy tego regionu, którym jest flisacki, drobiowy kociołek.

Źródło/Fot.: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close