, 21 Lipca 2019 roku.

Ciemna kukurydza jest zdrowsza

Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili cykl badań nad ciemnymi odmianami kukurydzy. Okazało się, że są one dobrym źródłem antocyjanów – substancji o działaniu ochronnym dla organizmu, a zarazem naturalnych barwników wykorzystywanych przez przemysł.

Artykuł o zawartości antocyjanów w różnych odmianach kukurydzy został opublikowany w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Konsumenci doceniają wszelkie produkty naturalne, ten trend dotyczy także pochodzenia barwników stosowanych w produktach spożywczych. W pewnym stopniu jest to uzasadnione, ponieważ do naturalnych barwników należą też antocyjany – substancje które pomagają chronić komórki przed działaniem wolnych rodników. Producenci żywności starają się podążać za tymi trendami, jednak obecne pozyskiwanie antocyjanów z surowców naturalnych jest dość drogie i nie zawsze dostępne. Jak powiedział Jack Juvik, genetyk z Uniwersytetu w Illinois a zarazem współautor badań: „Naturalne barwniki uzyskuje się przeważnie ze skórek ciemnych winogron, marchwi i buraków, problem jednak w tym, że uzyskując barwnik marnujemy zarazem większość surowca”.

Interdyscyplinarny zespół naukowców badał różne odmiany ciemnej kukurydzy, analizując zawartość antocyjanów w ich ziarnach. Okazało się, że barwniki te są skupione tylko w zewnętrznych warstwach ziarna, co z kolei ma duże znaczenie dla przemysłu spożywczego. „Można przetwarzać kukurydzę na różne sposoby, na przykład usuwając tylko zewnętrzna warstwę ziarna w celu uzyskania barwników, a następnie resztę wykorzystać do produkcji etanolu lub innych substancji, a także jako dodatki do żywności i pasz. Pod względem ekonomicznym ma to duże znaczenie.” – komentuje Juvik.       

Zespół rozpoczął badania w roku 2014, uzyskując na nie grant w wysokości 1,4 mln dolarów. W trakcie doświadczeń naukowcy określili m.in. optymalny sposób uzyskiwania antocyjanów. Okazało się, że barwniki pozyskane z kukurydzy pozostają stabilne w produktach spożywczych – co oznacza, że mogą one barwić żywność, a zarazem poprawiać jej właściwości prozdrowotne. Według naukowców największe stężenie antocyjanów miały odmiany pochodzące z Peru, które ponadto wykazywały tę cechę przez wiele pokoleń w uprawie. Następnym krokiem ma być szersze wprowadzenie ciemnych odmian kukurydzy z Peru do masowej produkcji w Stanach Zjednoczonych.

Źródło: www.eurekalert.org

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close