Pomidory to broń na nowotwory

O antynowotworowych właściwościach pomidorów wiadomo od dawna. Włoscy i amerykańscy naukowcy na łamach „Journal of Cellular Physiology” dowodzą, że wyciąg z pomidorów może zapobiegać rozwojowi nowotworów żołądka, jest też pomocny w ich leczeniu.
Naukowcy z Temple University w Filadelfii wraz ze współpracownikami z Włoch udowodnili, że wyciąg otrzymany z pomidorów włoskich odmian „San Marzano” i „Corbaroino” skutecznie blokuje rozrost komórek nowotworowych raka żołądka, a jednocześnie osłabia jego złośliwość.
Rak żołądka należy do najczęstszych nowotworów złośliwych na świecie. Szacuje się, że rocznie zapada na niego ponad 800 000 ludzi na całym świecie. Wyniki badań amerykańskich i włoskich uczonych dają chorym nadzieję, na szybsze pokonanie choroby. Jak zauważa współautor badań, profesor Antonio Giordano – dyrektor Instytutu Medycyny Molekularnej Sbarro na Uniwersytecie Temple w Filadelfii: „Już wiele poprzednich badań sugerowało, że karotenoidy zawarte w pomidorach (m.in. likopen) są pomocne w walce z nowotworami”. Jednak działania antynowotworowego pomidorów nie można sprowadzić tylko do konkretnych związków chemicznych zawartych w tych warzywach. „Nasze badania dowodzą, że działanie pomidorów trzeba rozpatrywać w całości, bo ważne są tu zarówno konkretne substancje jak i ich interakcje.” – dodaje współautorka badań – Daniela Barone z Centrum Badań nad Onkologią w Mercogliano we Włoszech.
Badacze testowali wpływ ekstraktu z całych pomidorów na różnych liniach komórek raka żołądka hodowanych in vitro. Okazało się, że ekstrakt nie tylko hamował wzrost komórek nowotworowych, ale także zakłócał ich migrację. „Wyniki badań wskazują, że pomidory są nie tylko przydatne w profilaktyce raka, ale mogą być również stosowane jako wspomaganie konwencjonalnych terapii onkologicznych.” – dodaje profesor Giordano. Badacze zauważają, że poszczególne odmiany pomidorów mogą mieć różny wpływ na komórki nowotworowe, dlatego konieczne są dalsze badania.
Źródło: www.medicalnewstoday.com