Środa, 21 Października 2020 roku.

Chleb z dodatkiem owadów w fińskich sklepach

Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadziła do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa trafiła do sklepów 24 listopada br. – podała agencja AP. Będzie go można kupić w największych miastach Finlandii.

Bochenek owadziego chleba zawiera "ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką" – wyjaśnił, cytowany przez agencję, Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego firmy Fazer. Jak dodał, hodowlane świerszcze stanowią ok. trzech proc. wagi bochenka.

Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii.

"Finowie są znani z tego, że lubią próbować nowych rzeczy" – powiedział Hellstrom, zaś "dobry smak i świeżość" są dla nich najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba.

Według najnowszych badań dotyczących krajów nordyckich "Finowie mają najbardziej pozytywne nastawienie do owadów" – podkreślił, cytowany przez AP, Juhani Sibakov, z firmy Fazer.

Fazer Sirkkaleipa – jak po fińsku nazywa się pieczywo ze świerszczy marki Fazer – to według Sibakova "świetne źródło białka, a także wartościowych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, oraz witaminy B12".

Jak przypomina AP, od 1 listopada fińskie prawo zezwala na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych.

Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako "zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne". Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.

Źródło: PAP/Fot. Hodowla świerszczy i szarańczy w Lublinie

 

Artykuły powiązane

  • Produkty zbożoweProdukty zbożowe W diecie większości Polaków, głównym źródłem węglowodanów są zboża. Zarówno pod postacią mąki, […]
  • W poszukiwaniu prawdziwego chlebaW poszukiwaniu prawdziwego chleba Pieczywo z ulepszaczami, karmelem czy zakwaszaczami to dla konsumentów, chciałoby się powiedzieć, chleb powszedni. Jak na […]
  • 2 mld ludzi na świecie jada owady2 mld ludzi na świecie jada owady Szacuje się, że na świecie ponad 2 mld ludzi codziennie spożywa owady. Dla wielu ludzi to jedyny mięsny posiłek bogaty w białko, […]
  • Kiermasz WielkanocnyKiermasz Wielkanocny W Warszawie, przed Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbędzie się IV Kiermasz Wielkanocny pod hasłem "Polska Smakuje". […]
  • Produkty zbożowe<br> w żywieniu dzieci<br> i młodzieżyProdukty zbożowe
    w żywieniu dzieci
    i młodzieży
    W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, […]
  • Rolnictwo zrównoważone priorytetemRolnictwo zrównoważone priorytetem Stosowanie dobrych praktyk w ochronie roślin to pierwszy krok do zrównoważonej produkcji rolnej - wskazują przedstawiciele […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Światowy<br> Dzień PszczółŚwiatowy
    Dzień Pszczół
    20 maja po raz pierwszy obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Święto zostało ustanowione przez ONZ z […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close