Sobota, 21 Września 2019 roku.

Borówki poprawiają funkcjonowanie mózgu

Picie skoncentrowanego soku z borówek amerykańskich poprawia funkcje mózgu u starszych osób – to wniosek z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Exeter, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.

W trzymiesięcznym badaniu wzięło udział 26 osób w wieku 65-77 lat, spośród których 12 otrzymywało codziennie skoncentrowany sok z borówki amerykańskiej, odpowiadający spożyciu 230 g owoców. Pozostałe 14 osób z grupy kontrolnej otrzymywało placebo. Badane osoby przez cały czas trzymały się swojej standardowej diety. Już na etapie wyboru osób do badań wyeliminowano tych, którzy standardowo spożywają więcej, niż 5 porcji owoców i warzyw dziennie.

Przed i po 12-tygodniowym okresie, badanych poddano szeregowi testów poznawczych, podczas których, skaner MRI (rezonans magnetyczny) monitorował pracę ich mózgu i spoczynkowy przepływ krwi do mózgu.

W badaniu wykazano, że po 12 tygodniach, u osób codziennie spożywających 30ml skoncentrowanego soku z borówek amerykańskich, poprawiła się pamięć i zwiększył przepływ krwi do mózgu. W porównaniu z grupą kontrolną, u osób tych stwierdzono też większą aktywność mózgu, w obszarach związanych z testami. Jak zauważyła prowadząca badania dr Joanna Bowtell z Uniwersytetu w Exter: „Funkcje kognitywne (poznawcze) naszego mózgu, pogarszają się wraz z wiekiem, jednak dotychczasowe badania pokazują, że u osób starszych, których dieta bogata jest w żywność pochodzenia roślinnego, funkcje te są w dobrym stanie.”. Dotychczasowe badania wykazały również, że ryzyko demencji osób starszych jest zmniejszone przy częstszym spożywaniu owoców i warzyw.

Źródło: exeter.ac.uk

Artykuły powiązane

  • Odżywianie mózguOdżywianie mózgu Nieodpowiednia dieta prowadzi do deficytu składników pokarmowych niezbędnych dla optymalnego funkcjonowania  i […]
  • Alkohol w niedużych ilościach szkodliwy <br> dla mózguAlkohol w niedużych ilościach szkodliwy
    dla mózgu
    Nawet umiarkowane picie alkoholu może być niekorzystne dla mózgu – ostrzegają brytyjscy badacze na łamach „British […]
  • Żywienie medyczne pomaga chorym <br> na AlzheimeraŻywienie medyczne pomaga chorym
    na Alzheimera
    Żywienie medyczne, wspierające pracę mózgu, może poprawić funkcjonowanie chorych na Alzheimera – przypomina neuropsycholog […]
  • Polska ma superowoce!Polska ma superowoce! 1 lipca obchodzony był Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje […]
  • Sezon <br>na orzechy włoskieSezon
    na orzechy włoskie
    Sezon na orzechy włoskie się zaczął. Wiesz, że mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów? Nie tylko dlatego, że jedzenie […]
  • Europejski<br> Dzień ŚniadaniaEuropejski
    Dzień Śniadania
    Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjaciółmi, a kolację oddaj wrogowi. Stare powiedzenie obnaża powszechnie znaną […]
  • Owoce i warzywa <br> o intensywnych barwach są zdrowszeOwoce i warzywa
    o intensywnych barwach są zdrowsze
    Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki […]
  • Jajka w diecie dzieckaJajka w diecie dziecka W organizmach niemowląt karmionych dietą zawierającą jaja występuje większe stężenie składników odżywczych niezbędnych do […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close