Borówki poprawiają funkcjonowanie mózgu
Picie skoncentrowanego soku z borówek amerykańskich poprawia funkcje mózgu u starszych osób – to wniosek z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Exeter, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.
W trzymiesięcznym badaniu wzięło udział 26 osób w wieku 65-77 lat, spośród których 12 otrzymywało codziennie skoncentrowany sok z borówki amerykańskiej, odpowiadający spożyciu 230 g owoców. Pozostałe 14 osób z grupy kontrolnej otrzymywało placebo. Badane osoby przez cały czas trzymały się swojej standardowej diety. Już na etapie wyboru osób do badań wyeliminowano tych, którzy standardowo spożywają więcej, niż 5 porcji owoców i warzyw dziennie.
Przed i po 12-tygodniowym okresie, badanych poddano szeregowi testów poznawczych, podczas których, skaner MRI (rezonans magnetyczny) monitorował pracę ich mózgu i spoczynkowy przepływ krwi do mózgu.
W badaniu wykazano, że po 12 tygodniach, u osób codziennie spożywających 30ml skoncentrowanego soku z borówek amerykańskich, poprawiła się pamięć i zwiększył przepływ krwi do mózgu. W porównaniu z grupą kontrolną, u osób tych stwierdzono też większą aktywność mózgu, w obszarach związanych z testami. Jak zauważyła prowadząca badania dr Joanna Bowtell z Uniwersytetu w Exter: „Funkcje kognitywne (poznawcze) naszego mózgu, pogarszają się wraz z wiekiem, jednak dotychczasowe badania pokazują, że u osób starszych, których dieta bogata jest w żywność pochodzenia roślinnego, funkcje te są w dobrym stanie.”. Dotychczasowe badania wykazały również, że ryzyko demencji osób starszych jest zmniejszone przy częstszym spożywaniu owoców i warzyw.
Źródło: exeter.ac.uk