Piątek, 16 Listopada 2018 roku.

Zmiany klimatu zmniejszą połowy ryb na całym świecie

Wskutek ocieplenia klimatu globalna produktywność rybich łowisk w oceanach obniży się o średnio 20 proc. do 2300 roku – informuje "Science". Na północnym Atlantyku spadek ten ma wynieść aż 60 procent.

Większość modeli zmian klimatycznych prognozuje, że globalne połowy ryb zmniejszą się jeszcze w tym stuleciu – ale co będzie się działo później? Na to pytanie szukał odpowiedzi zespół oceanografów z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (UCI), tworząc symulacje obejmujące następne 300 lat.

Badacze przyjęli scenariusz "business-as-usual", w którym emisje gazów cieplarnianych pozostają na obecnym poziomie. Aktualnie wody powierzchniowe i głębinowe Oceanu Południowego mieszają się, dostarczając tak dużo składników odżywczych na powierzchnię, że ich nadmiar rozprzestrzenia się do innych oceanów, służąc tamtejszemu planktonowi i populacjom ryb.

W nowym modelu jednak zmieniające się wiatry, ocieplające się wody oceanu i topnienie pokrywy lodowej spowodują coraz większy rozwój fitoplanktonu wokół Antarktyki, który zatrzyma "dla siebie" większość substancji odżywczych.

Im mniej zaś środków odżywczych przedostanie się na północ, tym bardziej zaburzy to rozrost tamtejszego planktonu, a w konsekwencji rozmiary populacji ryb, które odławiają ludzie – opisują naukowcy.

Według nich do roku 2300 produktywność rybich łowisk na całym świecie obniży się o średnio 20 proc. Na północnym Atlantyku będzie to jednak aż 60 proc., a na zachodnim Pacyfiku ponad 50 proc.

"Klimat gwałtownie się teraz ociepla, ale w oceanach większość tego ocieplenia koncentruje się nadal na powierzchni. Trzeba stuleci, by to ciepło przedostało się do głębin oceanu, zmieniając cyrkulację wód i topiąc pokrywę lodową" – mówi główny autor, prof. J. Keith Moore z UCI, tłumacząc, dlaczego badania tych zjawisk powinny przekraczać limit czasowy końca obecnego stulecia.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Polska flota rybacka kurczy sięPolska flota rybacka kurczy się Polskich jednostek floty rybackiej jest coraz mniej. Mimo tego, połowy ryb i bezkręgowców morskich były wyższe niż rok wcześniej […]
  • Cięcie kwot połowowychCięcie kwot połowowych Komisja Europejska zaproponowała kolejne ograniczenie połowów dorsza na Bałtyku. Według nowych przepisów, które […]
  • Akwakultura na faliAkwakultura na fali Polska jest europejskim potentatem w przetwórstwie rybnym. Za tym sukcesem stoją inwestycje w […]
  • Polska na faliPolska na fali Polski sektor rybacki jest na wznoszącej fali. Przed nim jednak wiele wyzwań, perspektywa dalszego rozwoju, a także problemów, […]
  • Ryba jako marka regionuRyba jako marka regionu Dziedzictwo kulinarne w Polsce jest niezwykle różnorodne. Każdy region naszego kraju może się poszczycić własną specyfiką w […]
  • Klimat kontra<br> płody rolneKlimat kontra
    płody rolne
    Europejskie spółdzielnie rolnicze wiodą prym w opracowywaniu strategii walki ze zmianami klimatu. Rolnictwo precyzyjne jest […]
  • Producenci<br> karpia dostaną rekompensatyProducenci
    karpia dostaną rekompensaty
    Kompromis zawarty. Producenci karpia dostaną wsparcie w wysokości około 51 mln euro z tytułu rekompensat […]
  • Ryby i owoce morza droższeRyby i owoce morza droższe Podaż rynkowa ryb i owoców morza w 2018 roku wyniesie 475 tys. ton i będzie o niecały 1 proc. niższa niż rok wcześniej, kiedy to […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close