Piątek, 16 Listopada 2018 roku.

Smakowite święto

Ich zawód wydaje się wymarzony. Bo kto nie lubi słodyczy, pachnącego pieczywa i nie marzy czasem o możliwości podjadania podczas pracy? Zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto 15 marca, ponieważ w tym dniu przypada wspomnienie ich patrona – św. Klemensa. Może warto z tej okazji coś upichcić?

Święty Klemens Maria Hofbauer żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Zawodu piekarza wyuczył się w młodzieńczych latach, gdy jako czeladnik piekarski pracował na Morawach. Po wstąpieniu do zakonu, opiekował się tam piekarnią i osobiście wyrabiał chleb dla zakonników oraz ubogich mieszkańców okolic. Nie będziemy opowiadać całej historii jego życia, ale najważniejsze jest to, że zawsze niósł pomoc innym, dbał o to, by nie zabrakło im chleba. W roku 1888 papież Leon XIII wyniósł tego sługę Bożego do chwały błogosławionych, a w roku 1904 papież św. Pius X wpisał go uroczyście do katalogu świętych. Ze względu na to, że św. Klemens spędził 21 lat w Warszawie, Episkopat Polski włączył go do katalogu świętych polskich. Jest jednym z patronów Warszawy, a także kelnerów i piekarzy.

Bycie piekarzem czy cukiernikiem, to swego rodzaju misja. To właśnie dzięki ich pasji i ciężkiej pracy, możemy codziennie rano cieszyć się smakiem chleba czy bułek, a także drożdżówek, pączków i innych wymyślnych frykasów. Dzień św. Klemensa obchodzi się w Polsce 15 marca, a Światowy Dzień Chleba w październiku.

Zawód piekarza czy cukiernika nie należą do najłatwiejszych. Trzeba być dobrym rzemieślnikiem, ale także artystą. Mieć wyczucie smaku, lubić wcześnie wstawać i  mieć „parę” w rękach.

– Nie z każdej mąki będzie chleb i nie z każdego kandydata piekarz. By pracować w tym fachu, trzeba być przede wszystkim sumiennym, obowiązkowym i podchodzić do wypieków z sercem. Inaczej nie ma po co zjawiać się w piekarni – tłumaczy Józef Sadkiewicz z Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego.

Podobnie jest z zawodem cukiernika.

– Ci, którzy szukają wyjątkowego słodkiego prezentu, nietypowego tortu na urodziny babci, ciastka dla ukochanej, rurki z bitą śmietaną dla dziecka, szałowego wypieku na osiemnastkę córki – zgłaszają się do nas. I to od nas zależy, czy będą zadowoleni, czy spełnią się ich marzenia. Ciąży więc na nas odpowiedzialność, to słodki ciężar, ale ciężar. Zawód cukiernika nie jest łatwy, ale pozwala artystycznie się spełniać – opowiada Adam Bieński, cukiernik.

Wszystkim cukiernikom oraz piekarzom, składamy dziś życzenia pomyślności, wytrwałości – jak mówią oni sami – w niełatwych dla rzemiosła czasach, a przede wszystkim nowych wyzwań i inspiracji!

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Tłusty czwartekTłusty czwartek Z konfiturą, budyniem śmietaną lub czekoladą. Polane lukrem, oprószone cukrem pudrem lub kawałkami skórki pomarańczy. […]
  • Sztuka wypieku pizzy<br> na liście UNESCO?Sztuka wypieku pizzy
    na liście UNESCO?
    2 miliony podpisów zebrano we Włoszech pod deklaracją wsparcia dla zabiegów o to, aby sztuka neapolitańskich piekarzy […]
  • Wigilijne smakiWigilijne smaki Wielkimi krokami zbliża się jedna z najważniejszych wieczerzy w roku. Gdzie ma swoje źródło żelazny repertuar menu świątecznego […]
  • Kofeina wzmaga apetyt na słodyczeKofeina wzmaga apetyt na słodycze Słodycze i kawa - to niezastąpiona kombinacja. Badania dowodzą, że istnieje silny powód, dla którego tak chętnie parujemy […]
  • Polska schmeckt!Polska schmeckt! Zielony tydzień za nami. W Berlinie już po raz 83 odbyły się największe na świecie konsumenckie targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa […]
  • Światowy<br> Dzień MuffinkaŚwiatowy
    Dzień Muffinka
    Muffinki pochodzą z Anglii. Powstały na przełomie X i XI wieku jako forma przekąski dla najbiedniejszych. Dopiero z czasem zyskały […]
  • Smakołyki<br> made in PolandSmakołyki
    made in Poland
    Słodycze znad Wisły stały się jednym z najlepiej rozpoznawalnych produktów, jakie podbijają światowe rynki. Krajowa czekolada […]
  • Co wiesz o anyżu?Co wiesz o anyżu? Korzenny, piekący i jednocześnie słodkawy, to najlepsze określenia smaku anyżu. Jedni go kochają, inni nie znoszą, ale jedno […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close