Czwartek, 19 Lipca 2018 roku.

Włoskie trufle
coraz tańsze

Spadają ceny trufli na ich giełdzie w miejscowości Acqualagna w regionie Marche we Włoszech. To jedyna w tym kraju instytucja, monitorująca ceny tej najszlachetniejszej i najbardziej wykwintnej odmiany grzybów.

W pierwszych dniach października, czyli na progu pełni sezonu truflowego cena białych, małych okazów kształtuje się od 1500 do 2000 euro za kilogram. Większe grzyby kosztują około 3 tysięcy euro za kilogram. To o 600 euro mniej niż na początku tegorocznych zbiorów pod koniec września.

Marche to jedno z włoskich zagłębi tego luksusowego przysmaku, serwowanego zazwyczaj, jako dodatek do makaronów i mięs. Do dania wystarczy kilka skrawków.

Giełda trufli w Acqualagna powstała w 1890 roku. Wtedy burmistrz miasteczka postanowił kupić wagę, by publicznie ważyć na niej znalezione w okolicach okazy. Dokonywał tego specjalnie mianowany w tym celu wagowy.

Targi białych trufli odbędą się tam 29 października oraz w dniach 1, 4, 5, 11 i 12 listopada. Przybywają na nie ich miłośnicy z Włoch i z innych krajów.

Jednocześnie w Piemoncie na północy, w rodzinnych stronach dziadków i ojca papieża Franciszka ogłoszono, że otrzyma on białą truflę z okolic Alby. Przekażą ją papieżowi w listopadzie organizatorzy odbywających się w tym mieście wielkich międzynarodowych targów. Już 87. edycja tej imprezy rozpocznie się w sobotę i potrwa do 26 listopada.

"Podarujemy Ojcu Świętemu wyśmienity produkt z naszych ziem w hołdzie dla jego piemonckich korzeni, a także dlatego, że przed dwoma laty wyznał młodemu mieszkańcowi Alby, że bardzo ceni ten szlachetny przysmak" – zapowiedział burmistrz Maurizio Marello.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Wigilijne smakiWigilijne smaki Wielkimi krokami zbliża się jedna z najważniejszych wieczerzy w roku. Gdzie ma swoje źródło żelazny repertuar menu świątecznego […]
  • Skrzydełko<br> czy nóżka?Skrzydełko
    czy nóżka?
    Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym […]
  • Więcej sklepów<br> z dziczyznąWięcej sklepów
    z dziczyzną
    Lasy Państwowe otworzyły pierwszy sklep z dziczyzną w Warszawie. To element programu promocyjnego przygotowanego przez przedsiębiorstwo […]
  • Sezon na winniczki coraz bliżejSezon na winniczki coraz bliżej Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie […]
  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]
  • Dla kogo morska,<br> a do czego czerwona?Dla kogo morska,
    a do czego czerwona?
    Sól nie tylko uatrakcyjnia smak potraw, ma też istotny wpływ na nasze zdrowie: szkodzą zarówno jej nadmiar, jak i […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień PizzyMiędzynarodowy
    Dzień Pizzy
    Pyszne, chrupiące ciasto, z ciągnącym serem, sosem pomidorowym i najlepiej – z wieloma dodatkami. Pizza, przysmak rodem z […]
  • Polska gęsinowym eldoradoPolska gęsinowym eldorado Gęś w buraczkach, żur na gęsinie czy gęsie pipki. Takie przysmaki z gęsiego mięsa serwowano dawniej na polskich stołach 11 listopada, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close