Płatki owsiane w centrum uwagi!

foto (14)

10 października obchodzimy ….Światowy Dzień Owsianki. To pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Mary’s Meals pomagającej najbiedniejszym dzieciom i sierotom. Kleikowe święto to okazja, by odkryć danie jadane zwykle na śniadanie na nowo i na inną nutę smakową. W wielu krajach z tej okazji odbywają się imprezy tematyczne, między innymi mistrzostwa w przyrządzaniu dań z owsianką w roli głównej. Takie zawody można zorganizować dziś także w domu, we własnej kuchni z rodziną. Jak świętować, to na całego! Impreza skończy się przecież …tuż po śniadaniu.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego tak ważne jest, co mamy wtedy na talerzach. A warto pamiętać, by znalazła się na nich właśnie owsianka. To ona sprawi, że wyjdziemy z domu z dawką energii i będziemy w stanie sprostać codziennym wyzwaniom. Oczyszcza nasz organizm dzięki ogromnej ilości aminokwasów, które zawiera. Stymuluje również produkcję leptyny w wątrobie i wspomaga proces wydalania toksyn z organizmu. Kleiki z owsianki posiadają też bardzo cenne białka – osiem niezbędnych aminokwasów. Trudno w to uwierzyć, ale zwyczajna owsianka zamienia się w źródło białka, które ma wielką wartość regeneracyjną, pozwalającą nawet tworzyć nowe tkanki w organizmie.

Jedzenie płatków owsianych jest dobre przede wszystkim dla oczyszczania ścian tętnic ponieważ, zawierają one błonnik, który przeciwdziała tworzeniu się w nich złogów tłuszczu, które z kolei mogą powodować poważne choroby serca oraz podwyższony cholesterol. Płatki owsiane pomagają również kontrolować poziom cukru we krwi – wyjaśnia dietetyk Anna Solska.

Płatki owsiane mogą także polepszyć nasze trawienie, ponieważ obniżają poziom kwasów żółciowych, które ułatwiają również pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Zapewniają stopniowe wchłanianie cukrów, co daje poczucie satysfakcji na dłużej, więc to dobre rozwiązanie dla osób, które są na diecie, ponieważ za każdym razem na dłużej pozwalają nie odczuwać potrzeby jedzenia.

Badania naukowców wykazały również, że owsianka ma działanie anty-rakotwórcze. To świetna ochrona przed rakiem, co wynika to z zawartych w nim fitochemikaliów. Jedzenie płatków owsianych na co dzień może zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej piersi lub jelita grubego o ponad 10%. Co ciekawe, owsianka może także ochronić dzieci przed astmą. Naukowcy z Finlandii przeprowadzili w tej kwestii analizy. Im wcześniej wprowadzi się do menu dziecka owsiankę lub danie z owsa, tym rzadziej chorują one na choroby układu oddechowego.

Maria Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin