Spożywanie ryb a reumatoidalne zapalenie stawów

Spożywanie ryb może uśmierzać bóle i zmniejszać obrzmienie stawów wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów – sugerują badania amerykańskich specjalistów opublikowane przez „New York Times”.
Główna autorka badań dr Sara K. Tedeschi z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie zastrzega, że były to jedynie badania obserwacyjne, czyli takie, które nie precyzuje, co jest przyczyną – a co skutkiem. Jednak wynika z niego, że wraz ze wzrostem spożycia ryb chorzy z reumatoidalnym zapaleniem stawów wyraźnie mniej cierpią.
"Efekt diety (bogatej w ryby – PAP) w tym schorzeniu jest znaczący" – podkreśla specjalistka. Ocenia ona, że odpowiada on jednej trzeciej skuteczności terapeutycznej standardowego leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów przy użyciu metotreksatu, podstawowego leku w dolegliwościach reumatycznych.
W badaniu o nazwie Arthritis Care & Research wzięło udział 176 chorych. Podzielono ich na cztery grupy,
w których jedni spożywali różnego rodzaju ryby rzadziej niż raz w miesiąc, inni – raz w miesiącu, raz lub dwa razy w tygodniu – oraz częściej niż dwa razy w tygodniu. Jednocześnie oceniano, jak silne były dolegliwości badanych osób – bóle i obrzmienie stawów.
Dr Tedeschi twierdzi, że nasilenie reumatoidalnego zapalania stawów było tym mniejsze, im częściej chorzy spożywali niesmażone ryby.
Źródło: PAP