Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Spożywanie ryb
a reumatoidalne zapalenie stawów

Spożywanie ryb może uśmierzać bóle i zmniejszać obrzmienie stawów wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów – sugerują badania amerykańskich specjalistów opublikowane przez „New York Times”.

Główna autorka badań dr Sara K. Tedeschi z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie zastrzega, że były to jedynie badania obserwacyjne, czyli takie, które nie precyzuje, co jest przyczyną – a co skutkiem. Jednak wynika z niego, że wraz ze wzrostem spożycia ryb chorzy z reumatoidalnym zapaleniem stawów wyraźnie mniej cierpią.

"Efekt diety (bogatej w ryby – PAP) w tym schorzeniu jest znaczący" – podkreśla specjalistka. Ocenia ona, że odpowiada on jednej trzeciej skuteczności terapeutycznej standardowego leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów przy użyciu metotreksatu, podstawowego leku w dolegliwościach reumatycznych.

W badaniu o nazwie Arthritis Care & Research wzięło udział 176 chorych. Podzielono ich na cztery grupy,
w których jedni spożywali różnego rodzaju ryby rzadziej niż raz w miesiąc, inni – raz w miesiącu, raz lub dwa razy w tygodniu – oraz częściej niż dwa razy w tygodniu. Jednocześnie oceniano, jak silne były dolegliwości badanych osób – bóle i obrzmienie stawów.

Dr Tedeschi twierdzi, że nasilenie reumatoidalnego zapalania stawów było tym mniejsze, im częściej chorzy spożywali niesmażone ryby.

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close