SGGW opracowała ekologicznego batona

Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, wynalazł recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonika wysokobiałkowego. Z przepisu możne skorzystać każdy.
Projekt warszawskich naukowców w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska, jest przeznaczony przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających sporty i szukających pożywnej, wysokobiałkowej przekąski, która mogłaby zastąpić niewielki posiłek.
Opracowanie receptury trwało cztery miesiące. Proces składał się z trzech etapów. Następnie, receptury zostały poddane bardzo szczegółowym analizom mikrobiologicznym (mającym określić m.in. jak długo można przechowywać produkt w różnych warunkach), fizykochemicznym: oznaczono wartość odżywczą produktów, profil białkowy, ustalono kaloryczność i oceniono w kategoriach sensorycznych. Ostatecznie wybrano jeden produkt, który poddano ocenie konsumenckiej. Ta wypadła pozytywnie. Z ankiet przeprowadzonych wśród grupy badawczej wynika, że batony to produkty pożądane lub bardzo pożądane. Ponad 90 proc. badanych zadeklarowało, że kupiłaby je w sklepie.
Zwycięski produkt – baton kokosowy, został jeszcze raz zoptymalizowany pod kątem dokładnych wytycznych firmy, która miała rozpocząć produkcję. W jego skład wchodzą wyłącznie ekologiczne składniki, które jednocześnie są nośnikami substancji bioaktywnych: wiórki kokosowe, mąka kokosowa, koncentrat białek serwatkowych, olej kokosowy, cukier trzcinowy, konfitura owocowa o smaku aronii, woda, gorzka czekolada oraz liofilizowane maliny jako posypka. Także pozostałe receptury nadają się do wykorzystania. Z wszystkimi można zapoznać się na stronie internetowej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, gdzie zostały udostępnione wyniki grantu.
SGGW, jako placówka badawcza, zgłosiła się do konkursu na dotację do badań w zakresie rolnictwa ekologicznego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi razem z partnerem – przedsiębiorstwem.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin