Sobota, 21 Września 2019 roku.

Krajowa
Rada Rolnictwa Ekologicznego

Powstała Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego. Funkcjonuje przy Krajowej Izbie Gospodarczej. Jest odpowiedzią na sygnały wskazujące na potrzebę powołania takiej instytucji, która zajmowałaby się kompleksowo rozwojem polskiego rolnictwa ekologicznego.

Odbyło się już pierwsze spotkanie tej organizacji. Przewodniczył mu ekspert od ekologii, prof. Jerzy Szymona z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W opinii uczestników spotkania, by Polska była konkurencyjna na rynku żywności ekologicznej, niezbędne są narzędzia, które skutecznie uniemożliwią liberalizację zasad rolnictwa ekologicznego. Trzeba zadbać m.in. o niedopuszczenie do obecności zanieczyszczeń w produktach ekologicznych, ponieważ ich obecność może dyskwalifikować takie produkty.

Podczas spotkania zwrócono uwagę na wypieranie polskiej żywności ekologicznej przez produkty importowane. Zainteresowanie produktami eko w kraju rośnie, ale sieci handlowe nie kupują polskich produktów. 80 proc. sprzedawanej żywności ekologicznej nie pochodzi z Polski. Według Rady, warunkiem koniecznym trwałego rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce jest nie tylko wsparcie państwa i jednolite przepisy regulujące certyfikację, ale również silne organizacje rolników ekologicznych.

Rynek żywności ekologicznej rozwija się w Polsce dynamicznie. Z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016” wynika, że liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zwiększyła się z 3,7 tys. w 2004 roku do ponad 22,4 tys. w 2016. Jednak w porównaniu do innych krajów Unii Europejskiej, Polska jest wciąż rynkiem w początkowej fazie rozwoju. Wciąż problemem jest także brak polskich sieci sklepów, oferujących produkty rolnictwa ekologicznego na większą skalę. W najbliższym czasie Rada ma zaplanowane spotkanie z parlamentarnym zespołem ds. rolnictwa ekologicznego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Żywność i rolnictwo ekologiczne –<br> plan działańŻywność i rolnictwo ekologiczne –
    plan działań
    Rozwój rolnictwa ekologicznego jest traktowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi priorytetowo. Sektor ten jest bardzo […]
  • Żywność ekologicznaŻywność ekologiczna Żywność ekologiczna to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. W takim rolnictwie nie używa się […]
  • Nowe wyzwania<br> dla ekoproducentówNowe wyzwania
    dla ekoproducentów
    Po zatwierdzeniu przez Parlament Europejski porozumienia politycznego w sprawie rolnictwa ekologicznego, Copa i Cogeca są gotowe do […]
  • ​Ekostandardy​Ekostandardy Na ten moment producenci ekologiczni czekali od dawna. Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski […]
  • Ekoprodukt<br> czy ekopodróbka?Ekoprodukt
    czy ekopodróbka?
    Kontrola sytemu kontroli! Unijni eksperci sprawdzą, czy system kontroli żywności ekologicznej jest odpowiedni, ponieważ produkty […]
  • Eko na topieEko na topie Wartość krajowego rynku żywności ekologicznej w tym roku może przekroczyć miliard złotych – zapowiada Ministerstwo Rolnictwa i […]
  • Smak i zdrowie –<br> czyli ECO na targach<br> WorldFood WarsawSmak i zdrowie –
    czyli ECO na targach
    WorldFood Warsaw
    Rynek żywności ekologicznej w Polsce stanowi zaledwie 0,5 % całego rynku spożywczego, ale jego wartość w ciągu ostatnich siedmiu lat […]
  • Kontrolerzy<br> ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywnościKontrolerzy
    ETO sprawdzą bezpieczeństwo żywności
    Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadzi kontrolę unijnej polityki dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Inspektorzy będą sprawdzać […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close