Czwartek, 22 Listopada 2018 roku.

Sadownicy bronią polskich truskawek

Polskie truskawki są cenione w Europie i na świecie przede wszystkim za wygląd i smak. Kampania medialna przeciwko krajowym truskawkom to celowe działanie – przekonuje Związek Sadowników RP w specjalnie wydanym komunikacie.

Sadownicy podkreślają swój sprzeciw wobec pojawiających się w ostatnim czasie publikacji, które ich zdaniem oczerniają polskie truskawki. Jak zaznaczają, teksty dotyczące "złowrogiej chemii w polskich owocach" nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości i nie są potwierdzone żadnymi wynikami badań.

"Prawdą jest, że sadownicy chcą wyprodukować ładne, okazałe owoce, jednak nie oznacza to, że robią to za wszelką cenę, jak zostało zasugerowane w opublikowanych materiałach" – czytamy w komunikacie. Dalej zapewniono w nim, że polscy sadownicy przestrzegają krajowych i europejskich norm dotyczących stosowania środków ochrony roślin i nawozów, co zawsze było doceniane przez konsumentów, którzy zdecydowanie chętniej wybierali polskie owoce od importowanych.

"Naszym zdaniem kampania medialna przeciwko polskim truskawkom jest to celowe, wymierzone w rodzimych producentów działanie, dążące do wyeliminowania ich z rynku przez zagraniczną konkurencję" – podkreśla Związek Sadowników RP i ostrzega, że rozważa podjęcie kroków prawnych przeciwko autorom wspomnianych, "szkalujących tekstów".

Jednocześnie sadownicy przypominają o zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia, dotyczących spożywania minimum pięciu porcji świeżych owoców i warzyw dziennie. "Zachęcamy do spożywania smacznych, zdrowych i bezpiecznych polskich truskawek oraz innych owoców" – podsumowuje Związek.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Sezon truskawkowy rozpoczętySezon truskawkowy rozpoczęty Piękne, wybarwione i smaczne. Na rynku można już kupić truskawki z polskich szklarni. Kosztują 18-20 zł za kg, ale jeśli wysoka […]
  • Straty po wiosennych przymrozkach – możliwości pomocyStraty po wiosennych przymrozkach – możliwości pomocy Wystąpienie na początku kwietnia br. w niektórych rejonach kraju przymrozków wiosennych spowodowało szkody w uprawach […]
  • Plony mogą być niższePlony mogą być niższe Rolnicy narzekają na brak opadów i nerwowo czekają na deszcz. Eksperci z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach […]
  • Zbiory warzyw <br> i owoców – szacunkiZbiory warzyw
    i owoców – szacunki
    Miniony sezon był dla sadowników wyjątkowo trudny. Przymrozki zdziesiątkowały sady. Ceny jabłek będą więc rekordowo wysokie. […]
  • Owoce i warzywa <br> o intensywnych barwach są zdrowszeOwoce i warzywa
    o intensywnych barwach są zdrowsze
    Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]
  • Straty w rzepakuStraty w rzepaku Główny Urząd Statystyczny właśnie przedstawił wstępną ocenę przezimowania zbóż ozimych i rzepaku. Straty oszacowano na […]
  • Je się uszamiJe się uszami Atrakcyjność produktów spożywczych zależy od wielu czynników takich jak wygląd, aromat i smak. Z badań prowadzonych na […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close