Produkcja piwa jest ważna dla gospodarki
Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa – ok. 140 l rocznie na osobę – wypijają Czesi; w Polsce tradycje picia tego alkoholu są długie, wielkim piwoszem był m.in. Chrobry – mówi PAP dr Sławomir Kuźmar z UEK w Poznaniu.
Piwo warzyli już kilka tysiącleci p.n.e. przedstawiciele wielkich bliskowschodnich cywilizacji – Egiptu czy Mezopotamii. „Już wtedy piwo odgrywało bardzo istotną rolę gospodarczą. W średniowieczu było z jednej strony napojem zdrowszym niż często zanieczyszczona woda, a z drugiej strony produkcja piwa dostarczała dość znacznych dochodów podatkowych" – powiedział PAP dr Sławomir Kuźmar z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. W okresie rewolucji przemysłowej piwo przyczyniło się do rozwoju technologii chłodzenia. „Powstanie naszej współczesnej lodówki związane jest właśnie z urządzeniami do produkcji piw dolnej fermentacji" – wskazał ekspert.
W jego ocenie również obecnie piwo i jego produkcja odgrywa znaczną rolę gospodarczą. „Z jednej strony są to dość pokaźne dochody podatkowe, z drugiej strony – w branży piwowarskiej i w branżach powiązanych z nią pracuje bardzo dużo osób" – zaznaczył. Jak stwierdził dr Kuźmar, koszt produkcji piwa jest stosunkowo niewielki – stanowi ok. 10% ceny. Więcej pochłania marża sprzedawców, marże hurtowe – ok. 20%. Na marketing, reklamy, transport przeznaczane jest aż 30% z ceny pojedynczej butelki. Największy udział w koszcie złocistego trunku mają podatki – to ok. 40% (w postaci podatku VAT i akcyzy).
„Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię. Pierwsze dokumenty świadczące o produkcji piwa pochodzą już z kroniki Galla Anonima. Opisał on historię, w której Piast poczęstował swoich gości piwem przygotowywanym specjalnie na postrzyżyny swojego syna Siemowita. Także Bolesław Chrobry znany był ze swojego zamiłowania do tego trunku – nazywany był piwoszem i swoich gości, którzy przyjeżdżali na dwór królewski podejmował właśnie tym trunkiem" – mówił dr Kuźmar.
Najwięcej piwa wypijają Czesi – jest to ok. 140 l rocznie na każdego mieszkańca. Na kolejnym miejscu są mieszkańcy Seszeli, którzy wypijają ok. 120 l, później Niemcy i Austriacy ok. 110 l, Namibijczycy i Polacy plasują się na kolejnej pozycji z konsumpcją na poziomie ok. 100 l na każdego mieszkańca wyliczył dr Kuźmar. „O rosnącej popularności piwa w Polsce świadczy fakt, że ubiegłym roku pojawiło się półtora tysiąca nowych piw, rok wcześniej było to nieco ponad tysiąc" – wskazał. „Od kilkudziesięciu lat można zaobserwować trend polegający na odchodzeniu konsumentów od spożywania piw masowych, produkowanych przez wielkie koncerny na rzecz rzemieślniczych, kraftowych. Także w Polsce od kilku lat widać rewolucję – powstaje wiele małych browarów. Produkowane przez nie piwo znacząco różni się od popularnych marek" – podsumował.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce