Środa, 14 Listopada 2018 roku.

Parmezan na wagę złota

Jak donosi „La Repubblica” we Włoszech nasila się fala kradzieży słynnego sera Parmigiano-Reggiano, czyli parmezanu. W ciągu dwóch lat łupem złodziei padło 600 ton sera, wytwórcy inwestują w coraz lepsze systemy zabezpieczeń.

Konsorcjum Parmigiano Reggiano przyznaje, że w kradzieżach sera wyspecjalizowały się całe szajki, które mają nawet poparcie miejscowych struktur mafijnych. O tym jak sprawnie działają świadczy przykład z miejscowości Guastalla, gdzie w ciągu 4 minut skradziono z magazynu 68 ciężkich form sera, o wartości około 50000 euro. W tym przepadku nie pomógł nawet system alarmowy, złodzieje szybko go zablokowali.

Kradziony ser jest sprzedawany głównie na targach, część może trafiać do nielegalnego obrotu zagranicą.  W ciągu kilku tygodni łupem złodziei padło 1500 form dojrzewającego sera, każda o wartości 350 euro. Jak łatwo policzyć jest to bardzo dochodowy „interes” – zysk złodziei to ponad pól miliona euro.

Producenci zaczynają inwestować we wspólne magazyny, w których ser będzie nie tylko sezonowany i składowany, ale przede wszystkim pilnie strzeżony. W jednym z nich w miejscowości Montese niedaleko od Modeny znajdzie się miejsce dla 170 tysięcy form sera. A wszystko pod okiem strażników, kamer i wymyślnych alarmów.  

Źródło: La Repubblica

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close