Poniedziałek, 25 Czerwca 2018 roku.

Parmezan na wagę złota

Jak donosi „La Repubblica” we Włoszech nasila się fala kradzieży słynnego sera Parmigiano-Reggiano, czyli parmezanu. W ciągu dwóch lat łupem złodziei padło 600 ton sera, wytwórcy inwestują w coraz lepsze systemy zabezpieczeń.

Konsorcjum Parmigiano Reggiano przyznaje, że w kradzieżach sera wyspecjalizowały się całe szajki, które mają nawet poparcie miejscowych struktur mafijnych. O tym jak sprawnie działają świadczy przykład z miejscowości Guastalla, gdzie w ciągu 4 minut skradziono z magazynu 68 ciężkich form sera, o wartości około 50000 euro. W tym przepadku nie pomógł nawet system alarmowy, złodzieje szybko go zablokowali.

Kradziony ser jest sprzedawany głównie na targach, część może trafiać do nielegalnego obrotu zagranicą.  W ciągu kilku tygodni łupem złodziei padło 1500 form dojrzewającego sera, każda o wartości 350 euro. Jak łatwo policzyć jest to bardzo dochodowy „interes” – zysk złodziei to ponad pól miliona euro.

Producenci zaczynają inwestować we wspólne magazyny, w których ser będzie nie tylko sezonowany i składowany, ale przede wszystkim pilnie strzeżony. W jednym z nich w miejscowości Montese niedaleko od Modeny znajdzie się miejsce dla 170 tysięcy form sera. A wszystko pod okiem strażników, kamer i wymyślnych alarmów.  

Źródło: La Repubblica

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień PizzyMiędzynarodowy
    Dzień Pizzy
    Pyszne, chrupiące ciasto, z ciągnącym serem, sosem pomidorowym i najlepiej – z wieloma dodatkami. Pizza, przysmak rodem z […]
  • Włoskie trufle <br> coraz tańszeWłoskie trufle
    coraz tańsze
    Spadają ceny trufli na ich giełdzie w miejscowości Acqualagna w regionie Marche we Włoszech. To jedyna w tym kraju instytucja, […]
  • Dieta bez nabiału<br> może powodować niedobory wapnia?Dieta bez nabiału
    może powodować niedobory wapnia?
    Dieta, w której trzeba wyeliminować mleko i jego przetwory może być szczególnie trudna do wprowadzenia u dzieci. Jak […]
  • Sztuka wypieku pizzy<br> na liście UNESCO?Sztuka wypieku pizzy
    na liście UNESCO?
    2 miliony podpisów zebrano we Włoszech pod deklaracją wsparcia dla zabiegów o to, aby sztuka neapolitańskich piekarzy […]
  • Gratka<br> dla seromaniakówGratka
    dla seromaniaków
    Długodojrzewający ser i dobre wino - to przepis na niejeden udany wieczór. Odpowiednio dobrany trunek do […]
  • Sezon na winniczki coraz bliżejSezon na winniczki coraz bliżej Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie […]
  • Dobre przyprawy <br> to podstawaDobre przyprawy
    to podstawa
    Często nie mamy pomysłu jak urozmaicić nasze dania, a wystarczy jedynie zmienić dodawane do nich przyprawy. Przyjrzyjmy się kilku […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close