Środa, 21 Sierpnia 2019 roku.

Dzień Sera Camembert

Ma delikatną skórkę i kremowe wnętrze, dzięki któremu rozpływa się ustach. Pewnie nigdy by nie powstał, gdyby nie przypadkowe spotkanie i rozmowa. 28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert, jednego z symboli kuchni francuskiej.

Rok 1791 jest bardzo ważny dla Francji. Właśnie wtedy stworzono pierwszą konstytucję francuską, ale także przepis na najsłynniejszy francuski ser. W niewielkiej miejscowości Camembert – na północy kraju, na farmie świeżego sera Beaumocel, na której pracowała Marie Harel, ukrywał się ksiądz Charles-Jean Bonvoust. Według legendy, wiedział on jak produkowało się ser brie i przekazał recepturę Marie Harel, która zmodyfikowała dotychczasowy sposób produkcji lokalnego sera dodając do niego bakterie pleśni. I tak właśnie powstał pierwszy camembert.

Ser camembert  jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. Być może pozostałby znany tylko wieśniakom z niewielkiej francuskiej wsi, gdyby nie fakt, że w 1863 roku został podany Napoleonowi III, przebywającemu w pobliskim Haras du Pin. Tak rozsmakował się w camembercie, że nakazał dostarczać go codziennie do swojego pałacu Tuileries. Nadwornym dostawcą został Victor Paynel, wnuk Marie Harel.

Camembertem świat mógł zacząć się rozkoszować dzięki temu, że ser zaczął być pakowany w drewniane pudełeczka, dzięki którym mógł zacząć podróżować na dalekich dystansach. Wtedy dotarł do Stanów.

W roku 1950 camembert zaczął być produkowany na masową skalę i nieco mniej przypominać ser wytwarzany do tej pory w Normandii. Rodzimi producenci zaczęli wtedy walczyć o uznanie camemberta według tradycyjnej receptury za produkt regionalny. 31 sierpnia 1983 roku Camembert du Normandie otrzymuje status Appellation d’origine contrôlée (AOC). W 1992 roku zostaje on zastąpiony przez unijną apelację Appellation d’origine protégée (AOP), czyli chronioną nazwę pochodzenia. Jedynie sery posiadające taką apelację są produkowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami z surowego mleka.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Dzień czystego stołuDzień czystego stołu Stół to tylko z pozoru zwykły mebel. To obiekt znaczący, łączący wiele funkcji, cech i znaczeń, miejsce niezliczonej ilości […]
  • Historia placków ziemniaczanychHistoria placków ziemniaczanych Śmietana czy cukier? Z czym lubisz jeść placki ziemniaczane? Jest jeden dzień w roku, w którym nie może ich zabraknąć na […]
  • Wielkanoc z tradycjąWielkanoc z tradycją Jaja, biała kiełbasa, żurek, babki czy mazurek – to najczęściej wymieniane tradycyjne potrawy i produkty, których nie może […]
  • Jaja w sztuceJaja w sztuce Sadzone i na twardo, na płótnie i w kuchni. Jajko z pewnością kryje w sobie żółtko, ale także coś ponadczasowego. To […]
  • Początki uprawy<br> ryżu siewnegoPoczątki uprawy
    ryżu siewnego
    Pradawni mieszkańcy Chin rozpoczęli uprawę ryżu siewnego już 10 tys. lat temu - informuje serwis internetowy Instytutu Archeologii […]
  • Zioła<br> pod mikroskopemZioła
    pod mikroskopem
    Zioła to stały element diety ludzkości od pokoleń. Dawniej wierzono w rozmaite przesądy związane z ich występowaniem i działaniem, a […]
  • Pomidory chronią <br> przed rakiem skóryPomidory chronią
    przed rakiem skóry
    Lato w pełni i słońce. Badania wskazują, że dobrą ochroną przed rakiem skóry jest nie tylko krem z wysokim filtrem, ale i dużo […]
  • Rolnictwo zmieniło ludzką czaszkęRolnictwo zmieniło ludzką czaszkę Pojawienie pokarmów wytwarzanych dzięki rolnictwu wpłynęło na nieznaczną zmianę kształtu ludzkiej czaszki - dowodzą naukowcy na […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close