Poniedziałek, 25 Czerwca 2018 roku.

Syrop klonowy wspomaga antybiotyki

Według kanadyjskich naukowców z McGill University ekstrakt z syropu klonowego sprawia, że bakterie chorobotwórcze są bardziej wrażliwe na antybiotyki. To wynik kilkuletnich badań, zaprezentowany ostatnio na konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.

Wyniki kilkuletnich badań zostały opublikowane w czasopiśmie „Applied and Environmental Microbiology” już w 2015 roku. Według nich ekstrakt z syropu klonowego zwiększał podatność bakterii na antybiotyki, co pozwoliło na zmniejszenie dawek leków.  Obecnie naukowcy z McGill University pod przewodnictwem dr Nathalie Tufenkji badają podatność poszczególnych szczepów bakterii.

Na początku eksperymentu przygotowano skoncentrowany wyciąg z syropu klonowego, który po odfiltrowaniu wody i cukrów składał się głównie ze związków fenolowych. Następnie został on zastosowany przeciwko kilku szczepom bakterii chorobotwórczych, w tym pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), pałeczki odmieńca dziwacznego (Proteus mirabilis) i pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).

Początkowo nie obserwowano rezultatów, dopiero po połączeniu ekstraktu z antybiotykami bakterie zostały zabite. Przy okazji okazało się, że do skutecznej terapii wystarczyło zaledwie 10% dawek antybiotyków – to właśnie wyciąg z syropu klonowego tak wzmocnił ich działanie. Dalsze badania pozwoliły ustalić, że wyciąg wpływa na ekspresję genów bakterii, co w konsekwencji upośledza ich zjadliwość i odporność na działanie leków. W tej chwili bada się tą metodę na owadach laboratoryjnych, stosując zmniejszone dawki antybiotyków i dodatek z wyciągu syropu klonowego do ich karmy. Pierwsze wyniki są bardzo obiecujące. Do wszystkich eksperymentów używano zwykłego syropu klonowego zakupionego w lokalnym markecie. Następnie poprzez odpowiedni cykl mrożenia uzyskiwano ekstrakt bogaty w związki fenolowe.

Na poniższym filmie można usłyszeć jak dr Nathalie Tufenkji opowiada o eksperymentach z zastosowaniem wyciągu z syropu klonowego.

Źródło: McGill University

Foto: By Dvortygirl – Own work, CC BY-SA 3.0

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close