Piątek, 10 Kwietnia 2020 roku.

O rynku wołowiny
w Polsce

Działania, które należy podjąć w sektorze wołowiny były tematem spotkania ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego z przedstawicielami Federacji Grup i Producentów „Wołowina Polska”. Rozmowy dotyczyły sytuacji na rynku wołowiny.

Sytuacja na tym rynku powoli stabilizuje się. Od połowy lipca 2019 r. nastąpiło odwrócenie spadkowej tendencji cenowej na rynku wołowiny notowanej w Polsce, jak i w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej. W połowie stycznia br. średnia cena bydła ogółem w Polsce ukształtowała się na poziomie 6,2 zł/kg wagi żywej a więc nieznacznie niżej niż przed rokiem. Poprawie uległy wyniki eksportowe – w 2019 r., do lipca włącznie, wartość polskiego eksportu bydła i mięsa wołowego była niższa w relacji rocznej o ok. 10%, natomiast dane handlowe do listopada 2019 r. włącznie wskazują, że różnica ta zmalała do ok. 6%.”

Podczas spotkania w resorcie rolnictwa rozmawiano także o konieczności poprawy funkcjonowania grup producentów w tym sektorze.

Minister Ardanowski podkreślił konieczność organizowania się rolników w celu uzyskania lepszej pozycji na rynku. Przypomniał również o ułatwieniach w sprzedaży żywności bezpośrednio konsumentowi, co jest dobrym sposobem na zwiększenie dochodów rolniczych.

– Wkrótce wejdzie w życie rozporządzenie o rzeźniach rolniczych, które umożliwi także rolnikom utrzymującym bydło jego ubój. W rolniczych rzeźniach będą mogły być ubijane zwierzęta będące własnością tego rolnika, ale także zwierzęta innych utrzymywane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie lub w powiatach sąsiednich – poinformował minister Ardanowski i dodał, że w rozporządzeniu określono specjalne, mniej rygorystyczne wymagania weterynaryjne dotyczące konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia pomieszczeń dla rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonej na terenie gospodarstwa.

Wprowadzenie uproszczonych rozwiązań dla rzeźni rolniczych umożliwi powstawanie nowych rzeźni na terenach, na których obecnie one nie funkcjonują.

Źródło/Fot.: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close