Poniedziałek, 20 Sierpnia 2018 roku.

Luksusowe warzywo
na plan

Wyjątkowo ciepła wiosna sprawiła, że na wielkopolskich plantacjach ruszyły szparagowe żniwa. Zapowiada się kolejny udany sezon.

Zbiory prawdopodobnie będą udane. Jakość szparagów jest bardzo dobra – są mniej łykowate i bardziej słodkie. Wiąże się to z tym, że po łagodnej zimie, szparagom nie przemarzły karpy. Szykuje się bardzo smaczny sezon. W 2017 roku zbiory szparaga rozpoczęły się zdecydowanie wcześniej niż zwykle. Marzec należał do najcieplejszych w historii pomiarów, co doprowadziło do tego, że szparagi spod folii zaczęto dostarczać na rynek już w pierwszym tygodniu kwietnia.

Po 20 latach udało się spopularyzować szparagi nad Wisłą. Szparagowy biznes jest opłacalny i perspektywiczny. Coraz więcej szparagarni, oprócz województwa wielkopolskiego, powstaje m.in. na terenie województw podkarpackiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego. Szparagowa branża się rozwija, a popyt – poza szczytem sezonu – jest wyższy niż podaż. Przykładowo, producenci mający plantacje w pobliżu Poznania, nawet nie wyjeżdżają z gospodarstwa – wszystko sprzedają na miejscu.

Luksusowe warzywo szturmuje polskie stoły. Z roku na rok wzrasta krajowe spożycie szparaga.  Według ekspertów, wspomagają one aktywność systemu nerwowego, na dodatek są niskokaloryczne i pyszne. Można je również traktować jako afrodyzjak. W kraju tradycyjnie spożywa się szparagi bielone. Stopniowo rośnie jednak zainteresowanie szparagami zielonymi. Preferują je przede wszystkim młodzi konsumenci. Nie zmienia to faktu, że szparag bielony stanowi ok. 90 proc. rodzimego rynku. Ceny szparagów, do tej pory dość wysokie, sięgające 12–16 zł za kg, powinny stopniowo spadać.

Produkcja szparagów w Polsce szacowana jest na 5 tys. ton. Powierzchnia upraw wynosi ok. 1,5 tys. ha. Spada liczba szparagarni małych i średnich, rośnie za to liczba dużych plantacji, sięgających nawet 200 ha.

Największym producentem szparagów na świecie są Chiny. Powierzchnia ich uprawy szacowana jest tam na 80 tys. ha. W Chinach szparag został uznany za warzywo o największych walorach prozdrowotnych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close