Poniedziałek, 01 Czerwca 2020 roku.

Luksusowe warzywo
na plan

Wyjątkowo ciepła wiosna sprawiła, że na wielkopolskich plantacjach ruszyły szparagowe żniwa. Zapowiada się kolejny udany sezon.

Zbiory prawdopodobnie będą udane. Jakość szparagów jest bardzo dobra – są mniej łykowate i bardziej słodkie. Wiąże się to z tym, że po łagodnej zimie, szparagom nie przemarzły karpy. Szykuje się bardzo smaczny sezon. W 2017 roku zbiory szparaga rozpoczęły się zdecydowanie wcześniej niż zwykle. Marzec należał do najcieplejszych w historii pomiarów, co doprowadziło do tego, że szparagi spod folii zaczęto dostarczać na rynek już w pierwszym tygodniu kwietnia.

Po 20 latach udało się spopularyzować szparagi nad Wisłą. Szparagowy biznes jest opłacalny i perspektywiczny. Coraz więcej szparagarni, oprócz województwa wielkopolskiego, powstaje m.in. na terenie województw podkarpackiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego. Szparagowa branża się rozwija, a popyt – poza szczytem sezonu – jest wyższy niż podaż. Przykładowo, producenci mający plantacje w pobliżu Poznania, nawet nie wyjeżdżają z gospodarstwa – wszystko sprzedają na miejscu.

Luksusowe warzywo szturmuje polskie stoły. Z roku na rok wzrasta krajowe spożycie szparaga.  Według ekspertów, wspomagają one aktywność systemu nerwowego, na dodatek są niskokaloryczne i pyszne. Można je również traktować jako afrodyzjak. W kraju tradycyjnie spożywa się szparagi bielone. Stopniowo rośnie jednak zainteresowanie szparagami zielonymi. Preferują je przede wszystkim młodzi konsumenci. Nie zmienia to faktu, że szparag bielony stanowi ok. 90 proc. rodzimego rynku. Ceny szparagów, do tej pory dość wysokie, sięgające 12–16 zł za kg, powinny stopniowo spadać.

Produkcja szparagów w Polsce szacowana jest na 5 tys. ton. Powierzchnia upraw wynosi ok. 1,5 tys. ha. Spada liczba szparagarni małych i średnich, rośnie za to liczba dużych plantacji, sięgających nawet 200 ha.

Największym producentem szparagów na świecie są Chiny. Powierzchnia ich uprawy szacowana jest tam na 80 tys. ha. W Chinach szparag został uznany za warzywo o największych walorach prozdrowotnych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Polska borówką stoiPolska borówką stoi Borówka - obok jabłek, stała się w ostatnich latach naszą narodową wizytówką. Polska jest głównym dostawcą tego […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
  • Zbiory rzepaku<br> będą rekordowe?Zbiory rzepaku
    będą rekordowe?
    Produkcja rzepaku na świecie w sezonie 2018/19 ma wynieść 74,7 mln ton – wynika z prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC). […]
  • Ziemniak – niedoceniany<br> produkt z witaminą C,<br> potasem i błonnikiemZiemniak – niedoceniany
    produkt z witaminą C,
    potasem i błonnikiem
    Ziemniak to ważna roślina uprawna na całym świecie. Przyczynia się do wzbogacania diety w kluczowe składniki odżywcze, […]
  • Pracownicy sezonowi<br> z nową umową?Pracownicy sezonowi
    z nową umową?
    To bardzo ważna informacja m.in. dla plantatorów truskawek czy malin, a także osób dorabiających sezonowo na wsi. Trwają […]
  • Rynek ziemniakówRynek ziemniaków Opóźnione sadzenie ziemniaków i niesprzyjająca aura pogodowa spowodowały, że w ostatnim okresie wzrosły ceny […]
  • Zbiory warzyw <br> i owoców – szacunkiZbiory warzyw
    i owoców – szacunki
    Miniony sezon był dla sadowników wyjątkowo trudny. Przymrozki zdziesiątkowały sady. Ceny jabłek będą więc rekordowo wysokie. […]
  • Międzynarodowy<br> Dzień ŻelkówMiędzynarodowy
    Dzień Żelków
    Mają różne kolory i kształty, a także smaki. Łączy je jedno – rzesze fanów na całym świecie - zarówno […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close