Sobota, 07 Grudnia 2019 roku.

Kofeina zmniejsza
ryzyko zgonu kobiet
z cukrzycą

Regularne picie zawierających kofeinę napojów, kawy i herbaty, może wydłużyć życie kobiet cierpiących na cukrzycę – wynika z badań portugalskich specjalistów. Wśród mężczyzn podobnej zależności jednak nie stwierdzono.

Dr João Sérgio Neves i prof. Davide Carvalho z uniwersytetu w Porto wyjaśniają, że w ramach badania przeanalizowano dane o stanie zdrowia i zwyczajach kulinarnych ponad 3 tys. dorosłych Amerykanów obojga połci cierpiących na cukrzycę. Od 1971 r. objęci byli oni badaniami National Health Nutrition Examination Survey (NHANES).

Okazało się, że kobiety chore na cukrzycę są tym mniej narażone na zgon, im częściej sięgają po kawę lub herbatę. Najbardziej korzystna jest kawa, która chroni szczególnie przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Herbata zmniejsza głównie ryzyko śmierci z powodu nowotworów.

Kobiety z cukrzycą, które regularnie wypijały jedną filiżankę kawy dziennie (zawierającą średnio około 100 mg kofeiny), były o 51 proc. mniej narażone na zgon w porównaniu do pacjentek z tą chorobą, które w ogóle nie piły napojów z kofeiną. Z kolei dzienna dawka kofeiny od 100 do 200 mg obniżała u nich ryzyko śmierci o 57 proc., a ponad 200 mg (co najmniej dwie filiżanki kawy) – o 66 proc.

Autorzy badania twierdzą, że kofeina wydłużała życie niezależnie od wieku kobiet ciepiących na cukrzycę, jak i od tego czy paliły one papierosy, jak dużo spożywały alkoholu i czy miały nadciśnienie tętnicze krwi.

Nie oznacza to jednak, że aby dłużej żyć można np. palić papierosy, licząc na dobroczynne właściwości kawy. Badanie sugeruje jedynie, że kawa i herbata z kofeiną są niezależnym czynnikiem wydłużającym życie (w tym przypadku kobiet z cukrzycą). Portugalscy specjaliści podkreślają, że napoje te nie zastąpią odpowiedniego stylu życia, czyli właściwego odżywiania się i aktywności fizycznej.

Portugalscy badacze mówili o tym podczas kongresu Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (EASD), który odbył się w Lizbonie.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Kofeina sprzyja<br> pracy zespołowejKofeina sprzyja
    pracy zespołowej
    Realizację wspólnych projektów dobrze jest rozpocząć od wypicia filiżanki kawy. Kofeina pobudza do działania i sprzyja […]
  • Kawa na zdrowie!Kawa na zdrowie! Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie […]
  • Kofeina nie pomaga<br> w odchudzaniuKofeina nie pomaga
    w odchudzaniu
    Kofeina może zmniejszać apetyty jedynie krótkotrwale, dlatego nie jest pomocna w odchudzaniu się - wynika z badania, […]
  • W pułapce detoksuW pułapce detoksu Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną (łac. […]
  • Kofeina wzmaga apetyt na słodyczeKofeina wzmaga apetyt na słodycze Słodycze i kawa - to niezastąpiona kombinacja. Badania dowodzą, że istnieje silny powód, dla którego tak chętnie parujemy […]
  • Picie kawy a choroba Alzheimera – nowy stan wiedzyPicie kawy a choroba Alzheimera – nowy stan wiedzy Wobec prognoz zwiększającej się w społeczeństwie populacji osób starszych szczególnego znaczenia nabiera […]
  • Coraz zdrowsza kawaCoraz zdrowsza kawa Do tego, że kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, nikogo nie trzeba przekonywać. Dość powiedzieć, że na […]
  • Poziom kofeiny<br> pomocny w diagnozie<br> choroby ParkinsonaPoziom kofeiny
    pomocny w diagnozie
    choroby Parkinsona
    Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, po spożyciu kofeiny, mają we krwi wyraźnie niższe stężenie tej substancji, niż osoby zdrowe - […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close