Poniedziałek, 20 Sierpnia 2018 roku.

Kiełbasa piaszczańska
z certyfikatem!

Jest powód do dumy! Komisja Europejska przyznała certyfikat produktu regionalnego kiełbasie piaszczańskiej, która jest produkowana w Krakowie i okolicach. Nazwa wędliny pochodzi od miejscowości, w której powstała – Piaski Wielkie. W Unii Europejskiej istnieje ponad 1400 produktów, które cieszą się tego typu przywilejem.

W dokumentach unijnych, kiełbasa piaszczańska określona jest jako produkt z mięsa wieprzowego, peklowana na półmokro marynatą z wywaru ziołowego i soli kamiennej, grubo rozdrobniona, o ścisłej konsystencji, w osłonce białkowej.

Zapoczątkowany przez piaszczan proces marynowania mięsa, wyróżniający kiełbasę piaszczańską od innych, przebiegał w ziemnych piwnicach, zwanych ziemiankami. Panowała tam zawsze jednakowo niska temperatura i wilgotność.

Dokładny proces rozdrobnienia mięsa wykonywano przez stulecia za pomocą ciężkich mieczy, na szerokich drewnianych klocach. Później, stosowano szerokie toporki, dopiero na początku XX w. wprowadzono ręczne maszynki do mielenia mięsa. Masą mięsną nadziewano jelita ręcznie, za pomocą rogu woła, zastępując go współcześnie urządzeniami mechanicznymi.

Ministerstwo rolnictwa złożyło wniosek o rejestrację nazwy kiełbasa piaszczańska, jako chronionego oznaczenia geograficznego, w 2016 roku. Nazwa gwarantuje, że jedynie produkty rzeczywiście pochodzące z danego regionu, mogą nosić nazwę miejsca pochodzenia.

Ten system prawny chroni wiele narodowych przysmaków, takich jak francuski szampan, polski oscypek czy bryndza podhalańska.

Źródło: PAP
Fot. MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Bydło mięsne<br> w modzieBydło mięsne
    w modzie
    Bydło rasy limousine może niebawem być wizytówką Lubelszczyzny. Dla rolników z obszarów objętych ASF, hodowla […]
  • „Kiełbasa <br> biała parzona wielkopolska”„Kiełbasa
    biała parzona wielkopolska”
    Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest już 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw […]
  • O sytuacji <br> na rynku zbóżO sytuacji
    na rynku zbóż
    Skup zbóż przebiega sprawnie, a ziarno w większości kraju jest na ogół suche i dobrej jakości – poinformował […]
  • Dymek pod lupąDymek pod lupą Producenci wędzonek na razie mogą być spokojni. Do końca sierpnia w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w […]
  • Wizyta we FrancjiWizyta we Francji W dniach 9-12 października 2017 roku podsekretarz stanu Rafał Romanowski przebywał we Francji na zaproszenie dyrektora generalnego w DG […]
  • KOWR – jedna instytucja <br> zamiast dwóchKOWR – jedna instytucja
    zamiast dwóch
    1 września br. swą działalność rozpoczęła nowa instytucja − Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. KOWR powstał z połączenia […]
  • Pomoc żywnościowaPomoc żywnościowa Minister Krzysztof Jurgiel w dniu 13 lipca br. uczestniczył w briefingu zorganizowanym przez minister rodziny, pracy i polityki […]
  • Kiermasz WielkanocnyKiermasz Wielkanocny W Warszawie, przed Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, odbędzie się IV Kiermasz Wielkanocny pod hasłem "Polska Smakuje". […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close