Sobota, 17 Listopada 2018 roku.

Biała kiełbasa z certyfikatem

Jeszcze w tym roku „kiełbasa biała parzona wielkopolska” powinna uzyskać unijny certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała złożony wniosek, od tej chwili państwa członkowskie mogą w ciągu trzech miesięcy wyrazić swój sprzeciw.

Starania o zarejestrowanie "białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej" trwają od 2015 r.  Już w kwietniu 2007 roku produkt został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Unijny certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego jest rozpoznawany przez konsumentów, co obok zapewnienia wysokiej jakości, często przekłada się na konkretne zyski producentów.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy "kiełbasa biała parzona wielkopolska" ukazała się pod koniec marca w Dzienniku Urzędowym UE. Od tej daty przez trzy miesiące inne państwa członkowskie mogą składać ewentualne zawiadomienia o sprzeciwie do wniosku. Jeżeli w tym okresie do KE nie wpłynie żadne zawiadomienie o sprzeciwie, kiełbasa uzyska certyfikat.

Receptura wytwarzania kiełbasy jest przekazywana z ojca na syna. Do jej produkcji można użyć tylko niepeklowanego mięsa wieprzowego najwyższej jakości, jelita naturalnego, tartego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów kraju. Podobno w Polsce białą kiełbasę wyrabiano już w czasach słowiańskich.

 

Chronione Oznaczenie Geograficzne (Protected Geographical Indications) oznacza nazwę regionu, lub konkretnego miejsca, używaną do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego, pochodzącego z tego terenu. Produkt taki ma ustalony skład, wysoką jakość, szczególną reputację i jest produkowany od lat. W Polsce obecnie 20 produktów posiada certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). Ponadto 9 krajowych produktów wyróżnia się certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP, ang. PDO), a kolejne 9 ma certyfikat Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS, ang.TSG).

Źródło: PAP, IJHARS

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close