Biała kiełbasa z certyfikatem

sausage

Jeszcze w tym roku „kiełbasa biała parzona wielkopolska” powinna uzyskać unijny certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała złożony wniosek, od tej chwili państwa członkowskie mogą w ciągu trzech miesięcy wyrazić swój sprzeciw.

Starania o zarejestrowanie "białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej" trwają od 2015 r.  Już w kwietniu 2007 roku produkt został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Unijny certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego jest rozpoznawany przez konsumentów, co obok zapewnienia wysokiej jakości, często przekłada się na konkretne zyski producentów.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy "kiełbasa biała parzona wielkopolska" ukazała się pod koniec marca w Dzienniku Urzędowym UE. Od tej daty przez trzy miesiące inne państwa członkowskie mogą składać ewentualne zawiadomienia o sprzeciwie do wniosku. Jeżeli w tym okresie do KE nie wpłynie żadne zawiadomienie o sprzeciwie, kiełbasa uzyska certyfikat.

Receptura wytwarzania kiełbasy jest przekazywana z ojca na syna. Do jej produkcji można użyć tylko niepeklowanego mięsa wieprzowego najwyższej jakości, jelita naturalnego, tartego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów kraju. Podobno w Polsce białą kiełbasę wyrabiano już w czasach słowiańskich.

 

Chronione Oznaczenie Geograficzne (Protected Geographical Indications) oznacza nazwę regionu, lub konkretnego miejsca, używaną do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego, pochodzącego z tego terenu. Produkt taki ma ustalony skład, wysoką jakość, szczególną reputację i jest produkowany od lat. W Polsce obecnie 20 produktów posiada certyfikat jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG). Ponadto 9 krajowych produktów wyróżnia się certyfikatem Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP, ang. PDO), a kolejne 9 ma certyfikat Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS, ang.TSG).

Źródło: PAP, IJHARS