Jak nie pojadać słodyczy?

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (16)

Słodycze nie są grupą produktów zalecanych. Osoby, które chętnie pojadają słodycze, często zastanawiają się, jak ograniczyć ich konsumpcję. Sprawdzone sposoby to regularne posiłki, niegromadzenie słodyczy oraz zamiana tradycyjnych słodyczy na „zdrowe słodkości”.

Pojadanie słodyczy to najczęściej popełniany błąd dietetyczny. Dlatego też, rozpoczynając zmianę nawyków żywieniowych czy kurację odchudzającą, warto je ograniczyć w diecie.

Regularne posiłki
Spożywanie 4–5 posiłków w ciągu dnia, z przerwami nie dłuższymi niż 3–4 godziny to najlepszy sposób zapobiegający odczuwaniu ogromnego głodu, który często jest określany mianem „wilczego apetytu”. W jego przypadku najczęściej sięgamy po produkty szybko dostarczające energii do organizmu. Najchętniej po coś słodkiego.

To logiczne: przy nieregularnych posiłkach często dochodzi do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi, wskutek tego odczuwamy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

Brak zapasów w domu
Często po słodycze sięgamy w chwilach chandry, znudzenia lub po obfitych posiłkach. Sposobem znacznie ograniczającym sięgnięcie w tych sytuacjach po łakocie jest brak ich dostępności w zasięgu ręki. Warto zatem nie gromadzić zapasów słodyczy w domu czy pracy, wówczas ryzyko sięgnięcia po nie zdecydowanie się zmniejsza. Nie poleca się również eksponowania słodyczy w łatwo dostępnym miejscu (np. miseczka cukierków czy talerz ciastek na stole) zwłaszcza wtedy, gdy chcemy ograniczyć ich jedzenie.

Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
Wielokrotne sięganie po słodycze wynika z nieprawidłowo ukształtowanych nawyków żywieniowych. W określonych sytuacjach, np. pod wpływem emocji, zjadamy coś słodkiego, nie kontrolując ilości łakoci. Kluczem do sukcesu jest zidentyfikowanie takich zachowań, poszukiwanie innych metod rozładowania stresu lub zmiana i zastąpienie wysokokalorycznych słodkości innymi, zdrowszymi zamiennikami, np. owoc zamiast batona. 

Bez zbędnego cukru
Zasada jest prosta – im mniej cukru w diecie, tym mniejsza potrzeba jego jedzenia. Z tego względu ograniczenie spożycia słodyczy powinno być realizowane równocześnie z eliminacją z diety innych źródeł cukrów prostych. Zalicza się do nich: napoje słodkie, herbaty mrożone lub dosładzane cukrem ciepłe napoje, np. herbata. Zaleca się również wyeliminować cukier lub wykorzystywać jego naturalne zamienniki, np. stewię. 

Zapisane postanowienia
Rozpoczynając zmianę nawyków żywieniowych, w tym ograniczenie spożycia słodyczy, warto postanowienia zapisać na kartce. Wprowadzanie zmian należy rozpocząć od razu i nie odwlekać ich w czasie. Ponadto ważne w tym okresie jest wsparcie rodziny.  Należy poprosić pozostałych członków rodziny o niekupowanie słodyczy do domu oraz niejedzenie ich w naszej obecności. Prowadzenie dzienniczka żywieniowego pozwala kontrolować ilość i częstotliwości jedzenia słodyczy.

Gdy masz ochotę na coś słodkiego…
Zdrowymi zamiennikami tradycyjnych, przemysłowych słodyczy są słodkości, które zawierają tylko naturalne cukry oraz zdrowe tłuszcze, tzn. nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla łasuchów, którzy odczuwają ogromną ochotę zjedzenia czegoś słodkiego, poleca się:

  • świeże owoce,
  • suszone owoce, szczególnie morele, śliwki czy figi,
  • musy i koktajle owocowe,
  • sorbety owocowe,
  • słodycze typu „raw” z suszonych owoców i bakalii. 

Źródło: NCEŻ IŻŻ