Holenderskie jaja skażone

Miliony jaj w Belgii, Niemczech i Holandii są wycofywane ze sklepów i magazynów. W niektórych z nich stwierdzono wysoki poziom toksycznego środka owadobójczego fipronilu, który jest zakazany
w produkcji żywności. 180 holenderskich gospodarstw zostało tymczasowo zamkniętych, by przeprowadzić w nich badania
poziomu szkodliwego dla ludzi insektycydu u kur.

Konsumenci w Belgii, Holandii i w Niemczech zostali ostrzeżeni, że jedna z partii jaj miała wyraźnie podwyższony poziom fipronilu, w związku z czym ich spożycie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Chodzi
o jaja z kodem X-NL-40155XX.  Obecnie, najważniejszą informacją dla konsumentów jest fakt, że zanieczyszczone jaja są blokowane i wycofywane. Sytuacja jest pod kontrolą. Zapewniła o tym w Brukseli europejska komisarz Anna-Kaisa Itkonen.

W sprawie wszczęto postępowanie karne. Belgijscy prokuratorzy twierdzą, że sprawdzają listę klientów dwóch firm we Flandrii, specjalizujących się w produkcji i zaopatrzeniu firm tępiących wszy w holenderskich i belgijskich gospodarstwach. Istnieją obawy, że nielegalna substancja była zmieszana z dozwolonym insektycydem stosowanym w hodowli kurcząt w celu poprawy jej skuteczności. Holenderskie władze ustalają skalę problemu. Dotychczasowe badania kur wykazały wysoki poziom fipronilu – składnika produktów weterynaryjnych, który jest stosowanym przeciwko wszom, kleszczom i pchłom. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest on  „umiarkowanie szkodliwy”, ale nie może być stosowany w chowie zwierząt, przeznaczonych do spożycia przez ludzi. W dużych ilościach insektycyd może powodować bowiem uszkodzenie wątroby, nerek i tarczycy.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin