Goździki na ból zęba i nie tylko!

Znana każdemu przyprawa – goździki – ma właściwości znieczulające i odświeżające. Żucie lub ssanie goździków to sprawdzony i znany w medycynie ludowej sposób na walkę z infekcją, bólem zęba czy nieświeżym oddechem. Goździki są także wykorzystywane w stomatologii.

Goździki są znane jako jeden z najlepszych produktów o właściwościach antybakteryjnych i przeciwutleniających. Mogą być stosowane zewnętrznie i miejscowo, np. jako uśmierzający ból zęba antyseptyk.

Swe lekko znieczulające właściwości goździki zawdzięczają zawartemu w nich eugenolowi. Jest on nawet, dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu, wykorzystywany w stomatologii (np. przy leczeniu kanałowym zęba).

Można również z goździków przygotować domowy lek na ból głowy. Z 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jednej łyżeczki olejku cynamonowego sporządzamy pastę, którą smarujemy czoło. Przy bólu zęba pomoże żucie goździka, choć oczywiście, nie należy przy tym odkładać wizyty u dentysty.

Gdy potrzebujemy wykorzystać goździki właśnie w postaci sproszkowanej, można zmielić pąki w młynku do kawy. Podczas zakupu goździków, należy ścisnąć pąki paznokciami. Powinien ulotnić się silny, aromatyczny zapach, a pąki powinny być lekko oleiste w dotyku.

Z wykorzystaniem goździków można też sporządzić coś w rodzaju domowego antybiotyku, na infekcje bakteryjne czy przeziębienie. Potrzebujemy do niego pół szklanki miodu, 3-4 goździki i płaską łyżkę masła. Te składniki należy ze sobą zagotować i zdjać z ognia. Do gorącego miodu z goździkami wlewamy 100 ml czystej wódki. Postępujemy ostrożnie, bo płyn mocno zabuzuje. Wypijamy, w miarę możliwości, dobrze ciepły płyn i… idziemy spać. Rano po przeziębieniu nie będzie śladu. Uwaga, nie wolno spożywać tego napoju, jeśli przyjmujemy antybiotyki, gdyż zniweluje on działanie leku.

Źródło: PAP