Sobota, 28 Marca 2020 roku.

Goździki na ból zęba
i nie tylko!

Znana każdemu przyprawa – goździki – ma właściwości znieczulające i odświeżające. Żucie lub ssanie goździków to sprawdzony i znany w medycynie ludowej sposób na walkę z infekcją, bólem zęba czy nieświeżym oddechem. Goździki są także wykorzystywane w stomatologii.

Goździki są znane jako jeden z najlepszych produktów o właściwościach antybakteryjnych i przeciwutleniających. Mogą być stosowane zewnętrznie i miejscowo, np. jako uśmierzający ból zęba antyseptyk.

Swe lekko znieczulające właściwości goździki zawdzięczają zawartemu w nich eugenolowi. Jest on nawet, dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu, wykorzystywany w stomatologii (np. przy leczeniu kanałowym zęba).

Można również z goździków przygotować domowy lek na ból głowy. Z 1/4 łyżeczki goździkowego proszku i jednej łyżeczki olejku cynamonowego sporządzamy pastę, którą smarujemy czoło. Przy bólu zęba pomoże żucie goździka, choć oczywiście, nie należy przy tym odkładać wizyty u dentysty.

Gdy potrzebujemy wykorzystać goździki właśnie w postaci sproszkowanej, można zmielić pąki w młynku do kawy. Podczas zakupu goździków, należy ścisnąć pąki paznokciami. Powinien ulotnić się silny, aromatyczny zapach, a pąki powinny być lekko oleiste w dotyku.

Z wykorzystaniem goździków można też sporządzić coś w rodzaju domowego antybiotyku, na infekcje bakteryjne czy przeziębienie. Potrzebujemy do niego pół szklanki miodu, 3-4 goździki i płaską łyżkę masła. Te składniki należy ze sobą zagotować i zdjać z ognia. Do gorącego miodu z goździkami wlewamy 100 ml czystej wódki. Postępujemy ostrożnie, bo płyn mocno zabuzuje. Wypijamy, w miarę możliwości, dobrze ciepły płyn i… idziemy spać. Rano po przeziębieniu nie będzie śladu. Uwaga, nie wolno spożywać tego napoju, jeśli przyjmujemy antybiotyki, gdyż zniweluje on działanie leku.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

  • Alchemia w kuchniAlchemia w kuchni Szczypta romantyzmu, odrobina czułości, domieszka rozkoszy, a jako afrodyzjak – miłość.  Nie tylko w maju, ale […]
  • Przyprawy- naturalne konserwantyPrzyprawy- naturalne konserwanty Pomimo rosnącej popularności diet roślinnych mięso wciąż króluje w jadłospisach większości Polaków. Stajemy się coraz […]
  • Co ma goździk<br> do piernikaCo ma goździk
    do piernika
    Goździki – popularna przyprawa, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ich aromat kojarzy nam się z okresem […]
  • Afrodyzjaki <br> dla każdegoAfrodyzjaki
    dla każdego
    Najstarszy zachowany przepis na miłosny eliksir pochodzi ze starożytnego Egiptu, a wśród składników zawiera suszone […]
  • Woda owocowa <br> na upały – pycha!Woda owocowa
    na upały – pycha!
    Orzeźwia, nawadnia - woda to nasz letni niezbędnik. Dietetyk Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska radzi, jak pozbawioną smaku wodę zamienić w […]
  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]
  • Sałatą i szpinakiem <br> w POChPSałatą i szpinakiem
    w POChP
    Pani badania dowodzą, że u palaczy i byłych palaczy można zapobiegać rozwojowi przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP) za pomocą […]
  • Oznaki niedoboru<br> wody – jak uniknąć odwodnienia?Oznaki niedoboru
    wody – jak uniknąć odwodnienia?
    Rozdrażnienie, rozkojarzenie, napięta skóra, bóle głowy - to niektóre z objawów niedoboru wody. Latem […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close