Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Debaty i panele
podczas Targów WorldFood 2018

Już 10 kwietnia w Warszawie, rusza piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe. Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy debata nt. „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.

Panele tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną okazją do zapoznania się z opiniami  tych, dla których  branża spożywcza jest ważnym sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy będą trwały rozmowy o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.

  • Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
  • Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu?  
  • Czy polskie półki w sieciach handlowych to potrzeba rynku czy marketing?
  • Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla efektywniejszego handlu?  Bezpieczeństwo – technologia – kooperacja (na przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
  • Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle ostatnich zmian?
  • Jakie są reguły produkcji żywności ekologicznej? Czy są dodatki dozwolone do produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
  • Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
  • Jak rozwija się rynek żywności organicznej  w Europie? Jak reagują konsumenci?
  • Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów?
  • Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek krajowy?
  • Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba i co na to polski rynek?
  • Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i umiemy czytać ich znakowanie na produktach spożywczych?
  • Jaki  wpływ mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
  • Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ ma na jakość produktów?
  • Żywność organiczna i suplementy diety – jak czytać wspólnotowy wykaz Novel food?
    Jak działa Kodeks dobrych praktyk reklamy suplementów diety?
  • Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty inwestycyjne w Wietnamie?
  • Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji i wiele innych, ciekawych tematów.

Jeśli chcecie posłuchać cenionych ekspertów, przedsiębiorców, właścicieli znanych marek, ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji, musicie koniecznie zarejestrować się on-line i wziąć udział w panelach tematycznych – zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów.

A po kolejnej porcji wiedzy merytorycznej przyjdzie czas na degustacje i wyjątkowe pokazy kulinarne. 

Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita zagości na WorldFood a Giancarlo Russo, szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem Kuchni włoskiego pawilonu. W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera. Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska – Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza Academy..
Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego kucharza, który tradycyjnie na stoisku Brytyjsko – Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i inne specjalności kuchni angielskiej. 

Pokazy kulinarne  pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora, przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich  produktów i specjałów przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców. 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close