Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Amerykańsko – chińskie rozmowy nt. importu wołowiny

Dziesiątego kwietnia miała miejsce konferencja prasowa, w trakcie której przedstawiciel Białego Domu, Sean Spicer, oznajmił iż prezydenci Donald Trump oraz Xi JinPing rozmawiali na temat ułatwienia importu amerykańskiej wołowiny do Chin.

Przywódcy obu państw spotkali się w zeszłym tygodniu w rezydencji Mar – a – Largo w stanie Floryda. Jednym z tematów rozmów miał być eksport amerykańskiej wołowiny do kraju środka.

Zakaz importu amerykańskiej wołowiny obowiązywał w Chinach od 2003 roku i został zniesiony dopiero w wrześniu 2016 roku. Nie miało to realnego przełożenia na sytuacje amerykańskich eksporterów, gdyż rozmowy z chińskimi władzami stanęły w martwym punkcie. Obie strony nie mogły dojść do porozumienia co do kwestii technicznych całego przedsięwzięcia. Dlatego też prezydenci Trump oraz JinPing postanowili w ciągu 100 najbliższych dni doprowadzić do zawarcia konsensusu.

Chiny to czołowy importer wieprzowiny na świecie, lecz wciąż rosnące zapotrzebowanie tamtejszego społeczeństwa na mięso wymusza urozmaicenie asortymentu o inne jego gatunki. Import wołowiny do Chin w przedziale 12 miesięcy do lutego bieżącego roku wyniósł ponad 400 ton mięsa, a pochodziło ono głównie z Brazylii, Urugwaju oraz Australii. Stany Zjednoczone jako jeden z głównych eksporterów wołowiny na świecie z wielką chęcią weszłyby na tamtejszy rynek, zwłaszcza po brazylijskim skandalu mięsnym.

Źródło: globalmeatnews.com

Artykuły powiązane

  • Więcej serów, <br> mniej mięsa!Więcej serów,
    mniej mięsa!
    W latach 2018-2026 światowa dynamika wzrostu spożycia poszczególnych produktów mleczarskich będzie wyższa niż dynamika […]
  • Kierunek eksportowy – Japonia!Kierunek eksportowy – Japonia! Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej wzrosła w maju 2017 roku o 9 proc. w porównaniu z majem […]
  • Eksport wieprzowiny<br> z UE niższyEksport wieprzowiny
    z UE niższy
    Eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty w styczniu 2018 roku wyniósł około 325,7 tys. ton (masa tuszy), co […]
  • Wizyta przedstawicieli CIQAWizyta przedstawicieli CIQA W dniach 17-21 lipca 2017 r. z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, gościliśmy w naszym kraju […]
  • Sekretarz Stanu <br> Jacek Bogucki <br> z wizytą w USASekretarz Stanu
    Jacek Bogucki
    z wizytą w USA
    Sekretarz Stanu Jacek Bogucki przebywał w dniach 25-28 czerwca z oficjalną wizytą w USA. Wizyta ta miała na celu udział w targach […]
  • Wizyta sekretarza stanu w ChinachWizyta sekretarza stanu w Chinach W dniach 12-13 maja br. z wizytą w Pekinie przebywał sekretarz stanu Jacek Bogucki, będący w składzie oficjalnej delegacji Prezes Rady […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Wieprzowina<br> dogania dróbWieprzowina
    dogania drób
    Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close