Wielu producentów żywności jest niewypłacalnych

1100px x 733px – Projekt bez tytułu — kopia (58)

Długi producentów żywności przekraczają 375 mln zł – wynika z raportu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży mięsnej.

Największe zadłużenie mają producenci żywności z Mazowsza. Ich dług wynosi niemal 60 mln zł. Za nimi plasują się przedsiębiorcy z woj. wielkopolskiego (47 mln zł), a następnie firmy z województwa dolnośląskiego z 44 mln zł. Najmniejsze zadłużenie (nieprzekraczające 8 mln zł) notują województwa podlaskie, warmińsko-mazurskie oraz świętokrzyskie. Z kolei najbardziej zadłużony producent ma do spłacenia 12 mln zł. To firma, która działa na terenie powiatu włocławskiego w województwie kujawsko-pomorskim.

Według KRD, przyczyn zadłużenia jest wiele. "Są wśród nich zarówno czynniki ludzkie, jak i te, na które człowiek nie ma wpływu: nieoczekiwane zmiany pogodowe (susza, powódź czy przymrozki), ale też postępująca koncentracja branży i wypieranie z rynku małych przedsiębiorców przez dużych, a także problemy ze spłatą zaciągniętych pożyczek czy zatory płatnicze spowodowane przez nierzetelnych kontrahentów" – czytamy w raporcie "Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej" .

Każdego miesiąca ogłasza się niewypłacalność kilku producentów żywności w Polsce. Ich łączne zadłużenie w Krajowym Rejestrze Długów wynosi już 375,35 mln zł. Ta grupa przedsiębiorców, zaraz za dostawcami materiałów budowlanych, należy do najbardziej niewypłacalnych. "Dość silną" grupę takich kontrahentów stanowią przedstawiciele handlu, w tym sieci handlowych. "Nie płacą producentom w terminie za dostawy żywności i mają wobec nich dług w wysokości 31,5 mln zł. To aż 1/3 wszystkich należności, których łączna wartość wynosi już 94,2 mln zł" – wynika z raportu. Wśród pozostałych dłużników branży spożywczej są też inni producenci, a dalej rolnicy.

W Krajowym Rejestrze Długów widnieje 7 tys. 59 producentów żywności. 93 proc. dłużników z tej branży stanowią producenci artykułów spożywczych, a pozostałe 7 proc. to producenci napojów. Dług tych pierwszych wynosi 350 mln złotych. "Problem zaległości w największym stopniu dotyka branży mięsnej, których niespłacone zobowiązania wynoszą blisko jedną czwartą całkowitego zadłużenia – 95 mln zł. Dalej w kolejności znajdują się producenci wyrobów piekarskich i mącznych (75 mln zł) oraz producenci owoców i warzyw (56 mln zł). Z kolei najniższe zadłużenie notują firmy z sektorów rybnego oraz mleczarskiego (13 i 14 mln zł)" – podkreślono. Lepiej radzą sobie producenci napojów, których łączne zadłużenie wynosi 25 mln złotych. Największe problemy w tym sektorze mają producenci napojów bezalkoholowych i wód mineralnych (8,6 mln zł).

Raport "Co gryzie producentów żywności, czyli sytuacja finansowa w branży spożywczej" powstał w oparciu o dane KRD z grudnia 2017 roku i zawiera informacje dotyczące zadłużenia producentów żywności w Polsce oraz informacje o głównych kategoriach wierzycieli firm spożywczych. Partnerem raportu jest Instytut Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin