Poniedziałek, 21 Stycznia 2019 roku.

Problemy
na rynku jaj

Od listopada ceny jaj spadają, ale ciągle są one droższe niż rok wcześniej. 2018 rok dla producentów jaj może być trudny m.in. ze względu na zagrożenie chorobami zakaźnymi oraz większą konkurencję ze strony innych krajów – prognozuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że bakteria salmonelli w 2016 roku była w Unii Europejskiej główną przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność i stanowiła 22,3 proc. takich przypadków, w porównaniu z 11,5 proc. w 2015 roku.

„Dramatyczny w skutkach może się okazać brak odszkodowań za zlikwidowanie stada w przypadku zarażenia ptaków salmonellą. Sądzimy, że tak istotne zwiększenie ryzyka dla branży doprowadzi do dużej niestabilności rynku, której efektem może być istotna zmienność produkcji oraz niepewność cenowa" – ocenia KIPDiP z Poznania. Zdaniem ekspertów, jeśli sytuacja będzie dalej rozwijała się w tym kierunku, decyzja ministra rolnictwa o niewypłacaniu odszkodowań może zachwiać całą branżą, unicestwiając wielu producentów.

W tym roku producenci jaj będą musieli zmierzyć się z konkurencją. W Europie Zachodniej stopniowo odbudowywane są stada kur, które były likwidowane w wyniku wykrycia niebezpiecznego związku chemicznego – fipronilu u drobiu i zapotrzebowanie na polskie jaja spada.

Na unijnym rynku coraz więcej pojawia się jaj i ich przetworów z Ukrainy, Stanów Zjednoczonych oraz z Turcji. Polscy drobiarze obawiają się, że znacząco niższe koszty produkcji w tych krajach mogą spowodować spadki cen uzyskiwanych przez polskich producentów tak w kraju, jak i na rynkach eksportowych.

Jak podkreślają przedstawiciele Izby, jedną z kluczowych kwestii jest popyt generowany przez sektor przetwórczy. Jest on do końca nieznany, bo część przetwórców może zmienić receptury produktów, eliminując jaja – jak to miało miejsce w USA na skutek wystąpienia grypy ptaków – ale prognozy długoterminowe przedstawiane przez firmy badawcze są bardzo dobre. Kolejna niewiadoma to zachowanie sieci handlowych i restauracji.

W ocenie autora prognozy, największe zagrożenie dla sektora jaj, stanowią politycy oraz nastroje społeczne. Wskazał, że w przypadku polityków można obawiać się, że mogą oni podjąć decyzje np. o zwiększaniu wymogów "dobrostanowych", czy zakazie stosowania GMO w paszach, co mogłoby przełożyć się na wzrost poparcia, dzięki pozyskaniu głosów "proekologicznych" wyborców. Wśród zagrożeń związanych z nastrojami społecznymi wymienił, oprócz protestów przeciw nowym inwestycjom, strach przed grypą ptaków. Podał jednocześnie, że np. producenci jaj w Azji zaczęli już inwestować w systemy pasteryzacji, które dają gwarancję zabicia wirusów i bakterii.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, od sierpnia do listopada 2017 r. ceny jaj w Polsce gwałtownie rosły, w grudniu przestały drożeć, a średnia miesięczna stawka była o ok. 7 proc. niższa niż w listopadzie, choć o 45 proc. wyższa niż w grudniu poprzedniego roku.

Dane: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Produkty jajeczne<br> z Ukrainy „tylnymi drzwiami”Produkty jajeczne
    z Ukrainy „tylnymi drzwiami”
    Polscy producenci mogą sporo stracić na przywozie produktów jajecznych z Ukrainy do Unii Europejskiej. Nie chodzi tylko o […]
  • Spadek europejskiego eksportu jajSpadek europejskiego eksportu jaj Już drugi rok z rzędu unijny eksport jaj i produktów jajecznych notuje spadki przekraczające dziesięć procent. Zmiany są […]
  • Jagnięcina na widelcuJagnięcina na widelcu Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za […]
  • Skrzydełko<br> czy nóżka?Skrzydełko
    czy nóżka?
    Miłośnicy drobiu mogą zacierać ręce. Według najnowszej prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym […]
  • Numery z jajamiNumery z jajami W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli […]
  • Razem przeciwko skażeniu żywnościRazem przeciwko skażeniu żywności Szybszy przepływ informacji o nieprawidłowościach w produktach w sytuacjach kryzysowych, lepsza koordynacja działań oraz wspólne […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Ceny jaj będą <br> pod kontroląCeny jaj będą
    pod kontrolą
    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz opracowuje elektroniczny system informacji o cenach jaj. Ma ruszyć wiosną przyszłego […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close