Piątek, 20 Lipca 2018 roku.

Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!

Wychodząc naprzeciw rozwijającym się wciąż trendom w zakresie kulinariów, Związek „Polskie Mięso” postanowił stworzyć okazję do spotkania i współpracy dziennikarzy z całej Polski, organizując po raz trzeci wydarzenie „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!”. Tegoroczne spotkanie odbyło się w dniach 3-5 kwietnia w Hotelu Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej, a jedną z najważniejszych atrakcji była wizyta w zakładzie produkcji mięsa wołowego Sokołów S.A. w Kole.

Pierwszy dzień spotkania rozpoczął się uroczystą, pięciodaniową kolacją przygotowaną przez szefa kuchni Marcina Budynka, specjalizującego się w daniach mięsnych, który na początek podał gościom przystawkę zimną w postaci wołowego tatara, marynowanej wołowiny w ziołach ogrodowych oraz policzka wołowego w jabłkowej emulsji. Następnie do degustacji zaserwowana została przystawka ciepła w postaci pieczonego mostku, sosu bearnaise i zielonych szparagów. Kolejnym, smakowitym punktem kolacji był bulion z długo pieczonym ozorkiem wołowym oraz domowym ravioli, podany w oryginalny sposób. Daniem głównym wieczoru była pieczona polędwica, młode warzywa z ogrodowym pesto, mikro ziołami i demi glas z czerwonym winem. Na deser goście otrzymali czekoladową delicję ze skórką pomarańczową. Oryginalna kolacja miała na celu zaprezentowanie szerokich możliwości wykorzystania polskiej wołowiny i wydobycia jej unikalnego smaku, co udało się dzięki przygotowaniu potraw inspirowanych kuchnią azjatycką, jak i dań typowo polskich.

Kolejny dzień „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” upłynął pod znakiem zdrowej rywalizacji i merytorycznej wiedzy. Redaktorzy uczestniczący w wydarzeniu wzięli bowiem udział w drugiej edycji kulinarnego konkursu Meat Master, walcząc o tytuł Mistrza Grillowania!  Profesjonalna oprawa oraz wymagające jury, w którym zasiedli: krytyk kulinarny Maciej Nowak, Katarzyna Oponowicz dyrektor Związku „Polskie Mięso”, Wojciech Kozłowski – autorytet w kwestii ziół i marynat oraz Dominik Moskalenko – uznany szef kuchni, stworzyło wyjątkową okazję nie tylko do prawdziwej rywalizacji, ale również realnego poznania jakości polskiego mięsa wołowego i sposobów jego przygotowania! Spośród dziesięciu drużyn jury wyłoniło zwycięzców konkursu.

  • I miejsce zajęły Monika Jankowska-Kapica (magazyn Kuchnia) oraz Agnieszka Domańska (Poradnik Domowy/Przyjaciółka/Pani Domu), w nagrodę otrzymując elektryczne grille.
  • II miejscem musiała zadowolić się drużyna w składzie: Jolanta Wilczak (Gospodarka Mięsna), Anna Wysoczańska (PAP), Tadeusz Wojciechowski (Bezpieczeństwo i Higiena Żywności), a każdy członek zespołu otrzymał zestaw akcesoriów kuchennych marki Fiskars.
  • III miejsce zajęli Anna Guttman (Magazyn Zdrowie) oraz Przemysław Bociąga (blogger, http://smaknabyty.pl/), wygrywając warsztaty kulinarne w Akademii Smaku Sokołów.

    

Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni kulinarnymi upominkami, a konkurs z dużą dawką humoru poprowadził szef kuchni Marcin Budynek. Po chwili odpoczynku oraz regeneracyjnym lunchu w restauracji hotelu, przyszedł czas na mini konferencję, w której panelu eksperckim zasiedli:

  • prof. dr hab. Andrzej Kowalski (dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,) który zaprezentował zagadnienia dotyczące rynku wołowiny w Polsce, Europie i na świecie;
  • Wojciech Kozłowski (ekspert w zakresie ziół i marynat), który wygłosił prelekcję na temat udoskonalania dań z mięsa wołowego świeżymi ziołami;
  • Dominik Moskalenko (kulinarny mistrz wołowiny), który zaprezentował jej najistotniejsze walory.

Wspomniani eksperci służyli gościom swoją wiedzą, odpowiadając na wszystkie, nawet najtrudniejsze pytania dziennikarzy. Podsumowaniem dnia była wspólna grillowa biesiada w chacie na wodzie, w czasie której dziennikarze mogli spróbować wołowych burgerów, steków oraz szpiku – wszystko to z polskiego mięsa! Na zakończenie spotkania każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom, wręczony przez Prezesa Związku „Polskie Mięso” Witolda Choińskiego.

Trzeci dzień wydarzenia „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” w całości poświęcony został na odwiedziny w zakładzie produkcji mięsa wołowego Sokołów S.A. w Kole. Dzięki zaangażowaniu dyrektora oddziału Pawła Nowaka, który posiada głęboką wiedzę z zakresu mięsa wołowego, zaproszeni przedstawiciele mediów mogli zapoznać się z informacjami na temat całego przedsiębiorstwa Sokołów S.A., a także na własne oczy zobaczyć proces rozbioru półtuszy wołowej. Oprócz tego goście mogli obejrzeć dojrzewalnię wołowiny – pomieszczenie, które najczęściej nie jest udostępniane zwiedzającym, a jednocześnie robi ogromne wrażenie. Na koniec, dziennikarze zostali zaproszeni na lunch, podczas którego mogli zdegustować oraz poczuć smak steków sezonowanych na sucho i mokro. 

    

Wydarzenie przygotowane przez Związek „Polskie Mięso” było doskonałą okazją do przeprowadzenia interesujących rozmów, wymiany poglądów oraz informacji dotyczących branży mięsnej w Polsce. Ponadto, miało na celu kompleksową edukację dziennikarzy – zaprezentowanie różnic pomiędzy poszczególnymi sposobami obróbki wołowiny, a także podkreślenie jej wyjątkowej jakości i smaku.

Źródło: Związek „Polskie Mięso”

Artykuły powiązane

  • Ambrozja smakuAmbrozja smaku Przedstawiciele Korpusu Dyplomatycznego po raz kolejny poznawali walory polskiego mięsa w ramach projektu ,,Polskie Mięso - […]
  • Sial China 2018Sial China 2018 16 maja rozpoczną się w Szanghaju targi SIAL China 2018. Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza zorganizuje tam ponad 70-metrowe […]
  • „Wołowe triki <br> i techniki” – przełamywanie stereotypów <br> o wołowinie„Wołowe triki
    i techniki” – przełamywanie stereotypów
    o wołowinie
    Rzetelne informacje obalające mity na temat wysokiej jakości polskiego mięsa wołowego, walory odżywcze wołowiny, sposób […]
  • Rośnie eksport wołowinyRośnie eksport wołowiny Jak wynika z wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski w pierwszych pięciu […]
  • Polska kiełbasa<br> smakuje w BerliniePolska kiełbasa
    smakuje w Berlinie
    W odpowiedzi na nieprawdziwe informacje pojawiające się w Niemczech, na temat produktów mięsnych z polskiej wieprzowiny, w […]
  • Piknik PDŻ<br> “Polska Smakuje”Piknik PDŻ
    “Polska Smakuje”
    „Polska Smakuje” – to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się 16 czerwca br. w Warszawie na […]
  • Polagra FoodPolagra Food Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi […]
  • Podwójne oblicze <br> selenu i cynkuPodwójne oblicze
    selenu i cynku
    Cynk i selen to jedne z najbardziej popularnych składników suplementów diety. W reklamach podkreśla się, że wzmacniają […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close