Sobota, 15 Grudnia 2018 roku.

Słodki smak jesieni

Koniec lata i wczesna jesień to czas, kiedy w marketach i na targach królują śliwki – niebieskie, fioletowe, czerwone, zielone, żółte, mniejsze lub większe. Wybór jest naprawdę duży. Sezon na te owoce trwa od końca lipca aż do października. W tym okresie warto je wykorzystać w kuchni: śliwki można dodawać do dań głównych, deserów, a także przyrządzić z nich przetwory na zimę.

Śliwki są z nami od starożytności. Do uprawy wprowadzili je Syryjczycy i Persowie, a w Europie – Grecy i Rzymianie. Stąd szybko rozprzestrzeniły się na cały kontynent. W XIX wieku suszone śliwki stosowano jako lek przeciw bólom zębów. W medycynie ludowej wsławiły się jako środek odwadniający, stosowane były przy chorobie nerek, reumatyzmie, a także jako środek przeczyszczający.

Śliwki należą do gatunku Prunus, do rodziny różowatych (Rosaceae). Są bogate w witaminy (A, E, C, K, witaminy z grupy B), mikroelementy (potas, magnez, miedź, mangan), a także związki fenolowe, dzięki którym charakteryzują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Zawierają więcej przeciwutleniaczy niż winogrona, pomarańcze, jabłka, borówki czy truskawki. Spożywanie śliwek w postaci świeżych lub suszonych owoców ma działanie prozdrowotne: wpływa korzystnie na metabolizm lipidów i cukrów, poprawia trawienie oraz perystaltykę jelit. Ze względu na właściwości usprawniające pracę układu trawiennego spożywanie śliwek polecane jest w celu zapobiegania zaparciom, a co za tym idzie zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Świeże śliwki posiadają w zależności od odmiany od 40 nawet do 100 kcal w 100 g suchej masy.

W Polsce śliwki wykorzystuje się przede wszystkim w przetwórstwie. Do przetworów najlepiej nadają się odmiany stanley i węgierka zwykła, która używana jest również do suszenia. Suszone śliwki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto pomimo odparowania dużej ilości wody, nadal są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Jednak w tej postaci są zdecydowanie bardziej kaloryczne, bo zawierają aż ok. 250 kcal w 100 g.

Śliwki warto jeść w każdej postaci: świeże, suszone oraz w postaci przetworów. Mają korzystny wpływ na regulację wypróżnień, metabolizm glukozy, zapobiegają chorobie wieńcowej i nowotworom oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Można dodawać je do dań wytrawnych, przyrządzać z nich desery, a także alkohole – nalewki i śliwowice.

Źródło: www.akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Amerykańska <br> nad WisłąAmerykańska
    nad Wisłą
    Sezon borówkowy w pełni. Ceny owoców w hurcie sięgają 20 zł za kilogram. Zbiory nie należą do najlepszych przez […]
  • Kiełki – superfoods<br> na wiosnęKiełki – superfoods
    na wiosnę
    Mianem „superfoods”, określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są […]
  • Nawozy a jakość żywnościNawozy a jakość żywności Nawozy sprawiają, że rośliny szybciej rosną, chronią je też przed szkodnikami i chorobami. Dzięki nim plony są większe oraz wyglądają […]
  • Maliny – samo zdrowie!Maliny – samo zdrowie! Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się […]
  • Co się kryje<br> w główce maku?Co się kryje
    w główce maku?
    Mak to tradycyjny dodatek do wielu świątecznych potraw – makowca, kutii czy klusek. Jest on nie tylko pyszny, ale także bardzo […]
  • Witaminowe bomby<br> dla zdrowiaWitaminowe bomby
    dla zdrowia
    Dzisiejsze święto warto uczcić szklaneczką… soku. Po pierwsze – soki są po prostu pyszne, pod drugie – zawierają […]
  • Wszystkie kolory porzeczkiWszystkie kolory porzeczki Czarna, czerwona, biała. A w zasadzie to przecież agrest – niezależnie od swojej barwy porzeczki są rezerwuarem cennych […]
  • Dynia – nie tylko <br> na HalloweenDynia – nie tylko
    na Halloween
    Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków przywiezionym przez Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy. Jest […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close