Środa, 21 Sierpnia 2019 roku.

Arbuz – słodki
krewny dyni

Arbuz to niezwykle lubiany owoc, choć według klasyfikacji systematycznej jest to warzywo, należące do rodziny dyniowatych. Arbuz daje nam nie tylko ukojenie podczas letnich upałów, ale przede wszystkim zastrzyk cennych witamin i składników mineralnych. Zawiera on związki wykazujące właściwości zmniejszające ryzyko nowotworów, chorób układu krążenia i wielu innych przewlekłych chorób niezakaźnych. Arbuz jest dobry dla tkanki skórnej i włosów. Dzięki zawartym związkom wpływa także na lepsze trawienie.

Pochodzenie i uprawa arbuza
Arbuz zawędrował do Europy z Afryki Południowej. Znany był ponoć na stołach w Starożytnym Egipcie i Grecji. Aktualnie uprawiany jest przede wszystkim w krajach Europy Południowej, między innymi w Hiszpanii, Portugalii, we Włoszech i Grecji. Także w Polsce jest przedmiotem zainteresowania wielu ogrodników.

Wartość odżywcza arbuza
Według Tabel składu i wartości odżywczej żywności opracowanych w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ), 100 g arbuza jadalnego zawiera tylko 36 kcal – dla porównania, norma dzienna zapotrzebowania dziennego dla kobiety w wieku 19-30 lat, przy masie ciała 45 kg i małej aktywności fizycznej, wynosi 1600 kcal. Oznacza to, że spożywając arbuza, nie musimy obawiać się o zbędne przybranie na masie ciała.

Arbuz zawiera wiele witamin, a wśród nich znajdują się:

  • witamina C – 10 mg/100 g owocu (stanowi to 1/6 normy średniego zapotrzebowania dla kobiet)

  • witamina B1 – 0,08 mg/100 g

  • witamina B6 – 0,14 mg/100 g

  • kwas pantotenowy (witamina B5) – 0,22 mg/100 g

Arbuz jest także bogaty w karotenoidy, włączając beta-karoten i likopen.

Własności zdrowotne arbuza
Arbuz jest przede wszystkim dobrym źródłem wody, co wspomaga nawadnianie naszego organizmu. Wynika to z faktu, że w 92% składa się on z wody, podobnie zresztą jak większość owoców i warzyw.

Poza cennymi witaminami i składnikami mineralnymi, nie bez znaczenia jest również zawartość likopenu w arbuzie, który wykazuje działanie zmniejszające ryzyko powstawania nowotworów oraz przedwczesnego starzenia się plamki żółtej. Ważnym związkiem w arbuzie jest także aminokwas cytrulina, który zwiększa stężenie tlenku azotu w naczyniach krwionośnych, przyczyniając się do ich rozszerzenia, a co za tym idzie – do obniżenia ciśnienia krwi. Cytrulina może także łagodzić bóle mięśni, dlatego chętnie wykorzystuje się ją do sporządzania różnych preparatów.

Spożywanie tego owocu może pomóc nam utrzymać prawidłowy wygląd skóry i włosów. To wszystko za sprawą zawartych arbuzie karotenoidów i witaminy C.

Co możemy zrobić z arbuza?
Arbuza najlepiej spożywać bezpośrednio i w naturalnej postaci. Owoc ten stanowi znaczące źródło wody niezbędnej do naszego funkcjonowania. Pamiętajmy jednak o wyodrębnieniu z arbuza pestek, które nie dla każdego mogą okazać się korzystne.

Arbuz może być wykorzystany do sporządzenia sałatek owocowych, na przykład takich z dodatkiem jabłka, melona oraz mięty. Można też z arbuza wycisnąć sok i zastosować jako napój orzeźwiający. Sok ten może być wykorzystany również do przygotowania zupy owocowej, która z pewnością będzie idealnym dodatkiem do letniego obiadu.

Podsumowując, arbuz to bardzo wartościowa składowa jadłospisu człowieka, podobnie zresztą jak większość roślin dyniowatych. Idealny do spożywania w okresie letnim, kiedy dominują wysokie temperatury i dbamy o odpowiednie nawadnianie organizmu. Arbuz ma też wiele innych właściwości sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu człowieka, a przy tym, co warte podkreślenia, nie jest specjalnie drogi i ma niską wartość energetyczną.

Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Maciej Ołtarzewski dr hab. Lucjan Szponar, prof. nadzw. IŻŻ

 

Artykuły powiązane

  • Woda owocowa <br> na upały – pycha!Woda owocowa
    na upały – pycha!
    Orzeźwia, nawadnia - woda to nasz letni niezbędnik. Dietetyk Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska radzi, jak pozbawioną smaku wodę zamienić w […]
  • Karotenoidy działają antyoksydacyjneKarotenoidy działają antyoksydacyjne Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe […]
  • Polacy są odwodnieniPolacy są odwodnieni Z roku na rok - w okresie letnim, pijemy coraz więcej wody butelkowej. Porównując ostatnie lata, konsumpcja wody przekroczyło […]
  • Kiełki – superfoods<br> na wiosnęKiełki – superfoods
    na wiosnę
    Mianem „superfoods”, określa się produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki unikalnemu składowi są […]
  • Batat – ziemniak <br> na słodko!Batat – ziemniak
    na słodko!
    Batat to słodki kuzyn ziemniaka z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest bardzo dobrym źródłem likopenu, a także inspiracją do […]
  • Aronia – cierpka jagoda<br> na zdrowieAronia – cierpka jagoda
    na zdrowie
    Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz […]
  • Woda na ochłodęWoda na ochłodę Nadchodzi fala upałów, podczas których warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. O to, na co należy zwracać […]
  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close