Czwartek, 13 Sierpnia 2020 roku.

Poziom kofeiny
pomocny w diagnozie
choroby Parkinsona

Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, po spożyciu kofeiny, mają we krwi wyraźnie niższe stężenie tej substancji, niż osoby zdrowe – wynika z badania zamieszczonego w internetowym wydaniu czasopisma „Neurology”.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Juntendo w Tokio (Japonia) oraz Uniwersytetu w Toronto (Kanada) pomiar poziomu kofeiny we krwi może stanowić przydatny element procesu diagnozowania choroby Parkinsona, nawet na wczesnych etapach jej występowania.

Na podstawie badania prowadzonego na grupie 108 pacjentów z chorobą Parkinsona i 31 zdrowych ochotników w tym samym wieku specjaliści stwierdzili, iż pomiar stężenia kofeiny oraz jej metabolitów we krwi pozwala na prawidłowe rozpoznanie choroby w 98 przypadkach na 100.

Uczestnicy spożywali na co dzień takie same ilości kofeiny (równowartość dwóch filiżanek kawy). Mimo to u zdrowych osób jej stężenie wynosiło przeciętnie 79 pikomoli na 10 mikrolitrów krwi, a u osób z chorobą Parkinsona tylko 24 pikomole. Pacjenci z chorobą Parkinsona charakteryzowali się ponadto niższym poziomem dziewięciu spośród jedenastu badanych metabolitów.

Do ograniczeń badania można zaliczyć fakt, że w grupie badawczej nie uwzględniono osób będących w zaawansowanym stadium choroby. Co więcej wszyscy pacjenci biorący udział w badaniu znajdowali się pod wpływem leków, co mogło wpłynąć na jego ostateczne wyniki.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close