Środa, 08 Kwietnia 2020 roku.

Pigwa i pigwowiec

Pigwa i pigwowiec to dwa owoce o podobnej nazwie, ale różnej budowie i składzie chemicznym. Podobieństwo przypisywane jest im jednak nie tylko ze względu na nazwy, ale też owoce, które różnią się głównie rozmiarem i aromatem. Owoce pigwowca są małe, wielkości orzechów włoskich, owoce pigwy natomiast osiągają kształt i rozmiar przypominający jabłka lub gruszki.

Pigwowiec (Chaenomeles Lindl.)
Pigwowce należą do rodziny różowatych (Rosaceae), podrodziny jabłkowych (Pomoideae). Ich owoce charakteryzują się nieregularnym kształtem i zróżnicowaną wielkością; zwykle przybierają kształt jabłka o średnicy około 4 cm i masie poniżej 50 g. Duży potencjał użytkowy owoców pigwowca – właściwości ozdobne oraz jadalne owoce – sprawił, że obecnie uprawia się go w całej strefie umiarkowanej i wykorzystuje w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Pigwowce zawierają duże ilości przeciwutleniaczy takich jak witamina C (od 55 do 92 mg/100 g świeżej masy) i polifenole, oraz dużą ilość związków fenolowych: kwasów fenolowych i flawonoidów (645 mg/100 g sumy polifenoli). Są również bogate w składniki mineralne – to najzasobniejsze w żelazo i molibden owoce! Zawierają także spore ilości magnezu, sodu, miedzi, cynku i fosforu.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.)
Owoce pigwy pospolitej należą do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) co pigwowce. Pomimo tego wciąż są mało znane wśród przetwórców i konsumentów. Dość duże białe lub różowe kwiaty pigwy osadzone są na niedużym drzewie i pojawiają się później niż u większości drzew owocowych, bo w połowie maja. Owoce są zbliżone kształtem do jabłka lub gruszki. Ich cechą charakterystyczną jest skórka pokryta kutnerem, który ściera się w trakcie dojrzewania. W polskich warunkach owoce dojrzewają dość późno, na przełomie września i października, mają żółte zabarwienie i zwykle ważą ok. 100–200 g. Miąższ pigwy w 100 g zawiera powyżej 80 g wody oraz około 0,4 g białka i 0,1% tłuszczu. Dzięki dużej zawartości pektyn (0,4%) spożywanie owoców pigwy zmniejsza dolegliwości układu pokarmowego oraz korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Pozostałe składniki to kwasy organiczne (2%, głównie kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy), cukry (8,75–12%, w tym 5,97–9,28% fruktozy, 2,77–3,31% glukozy, 1,16–2,58% sacharozy). Owoce pigwy pospolitej są bogatym źródłem makroelementów takich jak żelazo, potas, miedź i mangan. Owoce pigwy w porównaniu do owoców pigwowca są znacznie bardziej ubogie w witaminy, np. zawierają jedynie ok. 25 mg/100 g witaminy C.

Pigwa i pigwowiec wbrew podobieństwu nazw własnych to inne, choć często mylone rośliny. Pigwowiec to krzew, a pigwa to drzewo. Najłatwiej przekonać się o różnicach… smakując.  Pigwowce najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do herbaty. Natomiast z pigwy przygotowuje się przetwory i nalewki.

  1. Rumpunen K.: Chaenomeles: Potential New Fruit Crop for Northern Europe; w Janick J., Whipkey A.: Trends in new crops and new uses. ASHS Press Alexandria 2002
  2. Du H, Wu J, Li H. Polyphenols and triterpenes from Chaenomeles fruits: Chemical analysis and antioxidant activities assessment. Food Chem 2013; 141:4260-8.
  3. Sokołowska-Woźniak A, Szewczyk K, Nowak R. Phenolic acids from Cydonia japonica Pers. Herba Pol 2002; 48(8):214-8.
  4. Tarko T., Duda-Chodak A., Pogoń P.: Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego i derenia jadalnego. Żywność Nauka Technologia Jakość 6(73):100-8, 2010
  5. Fronc A, Oszmiański J. Pigwowiec i aronia – surowce do produkcji herbat owocowych. Wiad Ziel 1994; 1:19-20.
  6. Silva B.M., Andrade P.B., Valentao P., Ferreres F., Seabra R.M, Ferreira M.A.: 2004. Quince (Cydonia oblonga Miller) fruits (pulp, peel, and seed) and jam: antioxidant activity. J. Agric. Food Chem., 52, 4705–4712.
  7. Rejman A.: 1994. POMOLOGIA odmianoznawstwo roślin sadowniczych. Praca zbiorowa pod redakcją Rejmana. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa.

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Sezon ogórkowySezon ogórkowy Trwa sezon ogórkowy – dosłownie i w przenośni. Przeglądając przepisy na dania kuchni warzywnej, można zauważyć, że częstym […]
  • Przyprawy- naturalne konserwantyPrzyprawy- naturalne konserwanty Pomimo rosnącej popularności diet roślinnych mięso wciąż króluje w jadłospisach większości Polaków. Stajemy się coraz […]
  • Barszcz nie tylko<br> na wigilięBarszcz nie tylko
    na wigilię
    Barszcz z czerwonych buraków to jedna z tradycyjnych potraw polskich. Jest on nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Barszcz […]
  • Czekolada<bR> na zdrowie!Czekolada
    na zdrowie!
    Ziarno kakaowca zawiera naturalne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy i naczyniowy. Udowodniono, że […]
  • Orzech do zgryzieniaOrzech do zgryzienia O orzechach mówi się dwojako: z jednej strony uchodzą za produkty zdrowe i niskoprzetworzone, a z drugiej - za bardzo kaloryczne […]
  • Susza w PolsceSusza w Polsce Największe zagrożenie suszą rolniczą występuje w uprawach zbóż jarych. Na terenie Polski niedobór wody odnotowano we […]
  • Kardamon – przyprawa uniwersalnaKardamon – przyprawa uniwersalna Kardamon to jedna z najstarszych i najdroższych po szafranie i wanilii przypraw świata. Zdobył uznanie […]
  • Ortoreksja – moda<br> czy realne zagrożenie<br> dla zdrowia?Ortoreksja – moda
    czy realne zagrożenie
    dla zdrowia?
    Sięganie po jedzenie w dzisiejszych czasach staje się coraz łatwiejsze. Sklepy oferują już nie tylko określone produkty, ale też […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close