Sobota, 21 Lipca 2018 roku.

Leki dla pszczół

Preparat wspomagający leczenie nosemozy u pszczół trafi wkrótce na rynek. Został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Skład preparatu oparty jest wyłącznie o naturalne substancje z roślin.

Obecnie nie ma dostatecznie skutecznej i bezpiecznej metody leczenia nosemozy u pszczół (choroba, którą wywołują grzyby). Rozwój choroby hamują antybiotyki na bazie fumagiliny, jednak w związku z zagrożeniem przenikania fumagiliny lub produktów jej metabolizmu do miodu, od kilku lat w Europie obowiązuje całkowity zakaz jej stosowania.
Pszczelarze stosują różne preparaty ziołowe, które jednak nie likwidują ostatecznie choroby.

Wynalazek polskich naukowców – po dwóch latach dodatkowych testów i badań, czyli preparaty roślinne mające zastosowanie we wspomaganiu leczenia nosemozy u pszczół oraz poprawy ich odporności zgłoszono do Urzędu Patentowego w grudniu 2015 r.

Wkrótce do Urzędu Patentowego ma trafić kolejne innowacyjne zgłoszenie – probiotyku dla pszczół na bazie szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus, który będzie miał zastosowanie w zwalczaniu i zapobieganiu chorób pszczół.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Pamiętajmy<br> o pszczołach!Pamiętajmy
    o pszczołach!
    Nieprawidłowo wykonywane zabiegi, zwłaszcza przy użyciu insektycydów, niosą niezwykle duże zagrożenie dla pszczół i […]
  • Suplementacja wit. C dobra na leczenie raka?Suplementacja wit. C dobra na leczenie raka? Nie wiadomo! Choć prowadzono badania sprawdzające, czy witamina C wspomaga leczenie onkologiczne, wciąż nie ma jednoznacznej […]
  • Interakcje leków <br> z żywnościąInterakcje leków
    z żywnością
    W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Nie zaszkodzi zjeść!Nie zaszkodzi zjeść! Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ […]
  • Muchówki dobijają pszczoły?Muchówki dobijają pszczoły? Muchówki z rodziny bzygowatych są nosicielami wirusów atakujących pszczoły. Ponieważ migrują na duże dystanse - znacznie […]
  • Chemikalia<br> na skórce cytrusówChemikalia
    na skórce cytrusów
    Pomarańczowe i cytrynowe skórki to według wielu doskonały dodatek do świątecznych ciast. Nic dziwnego: zawierają olejki […]
  • Parkinsonizm może zaczynać się w jelicieParkinsonizm może zaczynać się w jelicie Choroba Parkinsona związana z bakteriami zamieszkującymi jelito? Niewykluczone. Jeśli potwierdziłyby to kolejne badania, być może leki […]