Imbir dla zdrowych jelit
Imbir jest powszechnym składnikiem kuchni azjatyckiej i indyjskiej, znanym ze swoich właściwości leczniczych. Badania opublikowane w czasopiśmie „Journal of Food Science” dowodzą, że wyciąg z jego korzenia może być stosowany jako żywność funkcjonalna.
Imbir to roślina pochodząca z zachodniej części Oceanii, która jest powszechnie uprawiana w Azji (od ponad 3000 lat), jako roślina lecznicza a zarazem przyprawa. Korzeń tej rośliny może być spożywany w postaci świeżej (składnik dań) lub suszonej i sproszkowanej (przyprawa) a także w formie soku, będącego dodatkiem do napojów.
Związki fenolowe zawarte w roślinie przyczyniają się do złagodzenia podrażnień żołądkowo-jelitowych, stymulują wytwarzanie śliny i żółci oraz hamują skurcze żołądka. Żucie korzenia imbiru to znany od dawna, naturalny środek likwidujący nudności. Roślina ma także właściwości rozgrzewające, dlatego jest częstym składnikiem herbatek owocowych pijanych w zimie. Mniej znane są jego właściwości przeciwbólowe, jednak jak dowiodły badania na Uniwersytecie w Georgii, codzienne spożywanie imbiru zmniejsza ból mięśni wywołany wysiłkiem.
Chociaż zdrowotne właściwości imbiru znane były od dawna, naukowcy wciąż nie wyjaśnili mechanizmu działania związków biologicznie czynnych zawartych w roślinie. Ostatnio zbadano wpływ ekstraktu imbiru na komórki linii Caco-2 (to specjalna linia komórek nowotworowych hodowana in vitro, imitująca ludzki nabłonek jelitowy). W trakcie doświadczenia komórki poddano działaniu ekstraktu imbiru, a następnie wystawiono na działanie mieszaniny związków powodujących stany zapalne. Następnie oceniono działanie przeciwzapalne i ochronne wyciągu z imbiru i zgodnie z oczekiwaniami dowiedziono jego właściwości leczniczych. Nauka potwierdziła to, co medycyna ludowa wiedziała od dawna. Jednak to zaledwie pierwszy krok do pełnego wyjaśnienia mechanizmu działania wyciągu z imbiru. Dalsze badania mogą przyczynić się do opracowania nowych leków bazujących na związkach czynnych zawartych w tej roślinie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby imbir na stałe zagościł na naszych stołach jako smaczna przyprawa a zarazem żywność funkcjonalna.
Źródło: www.medicalnewstoday.com