Środa, 23 Września 2020 roku.

Granaty
blokują rozwój
choroby Alzheimera?

Polifenole zawarte w ekstrakcie z granatu pomagają zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Najnowsze badania wskazują, że działanie to ekstrakt zawdzięcza urolitynom, związkom powstającym w wyniku rozkładu polifenoli przez bakterie jelitowe.

Choroba Alzheimera charakteryzuje się odkładaniem złogów beta-amyloidu w mózgu. Aby walczyć z tym zjawiskiem, należy posłużyć się związkiem, który byłby w stanie przeniknąć barierę krew-mózg (stanowi ją zwarta warstwa komórek zapobiegająca przedostawaniu się do mózgu szkodliwych substancji, wirusów i bakterii).

Dr Navindra Seeram z Uniwersytetu Rhode Island (USA) wyizolował z ekstraktu 21 związków, w większości polifenoli, które nie były w stanie przeniknąć bariery. Udało się to dopiero urolitynom, związkom powstającym, gdy bakterie jelitowe metabolizują ellagitaniny (rodzaj polifenoli).

Urolityny mają właściwości przeciwzapalne i chroniące układ nerwowy. Naukowcy zaobserwowali, że w warunkach laboratoryjnych związki te wpływały na zmniejszenie ilości odkładającego się beta-amyloidu.

Kolejne badania wykazały, że urolityny zwiększały długość życia nicieni stanowiących model choroby Alzheimera. Niezbędne są jednak dalsze prace, by stwierdzić, czy związki te mogłyby pomóc zapobiegać lub leczyć chorobę Alzheimera u ludzi.

Informację podało pismo "ACS Chemical Neuroscience".

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close