Poniedziałek, 26 Sierpnia 2019 roku.

Żywienie w żłobkach

To, co jemy jako dzieci, ma wpływ na nasze zdrowie. Ważne jest to, by od najmłodszych lat mieć dobre nawyki żywieniowe. Dlatego grono ekspertów – pod patronatem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, przygotowało poradnik dotyczący żywienia w żłobkach. Publikacja zawierająca zalecenia i jadłospisy, w czerwcu ma trafić do wszystkich placówek.

Badania pokazują, iż 88 proc. dzieci po pierwszym roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie, 75 proc. maluchów spożywa nadmierną ilość cukru, a 42 proc. dzieci ma niedobory wapnia w diecie. W następstwie błędów żywieniowych, 32 proc. dzieci w wieku od 5. do 36. miesięcy ma nieprawidłową masę ciała. Tymczasem, jedzenie dla dzieci powinno dostarczać odpowiedniej ilości energii i wszystkich składników odżywczych oraz płynów.

Najlepszym wyborem dla dzieci jest żywność naturalna, świeża, pełnowartościowa i mało przetworzona. Planując posiłki, należy wprowadzać nowości stopniowo, a komponując jadłospisy pamiętać o estetyce i wielkości potraw, ograniczaniu soli i cukru, wybieraniu produktów sezonowych i uwzględnianiu upodobań smakowych dzieci.

Organizatorzy żywienia zbiorowego w żłobkach, czyli np. intendenci, kierownicy, dyrektorzy placówek, od stycznia (kiedy weszła w życie nowela przepisów o opiece nad dziećmi do lat trzech) odpowiedzialni są za zapewnienie w nich pełnowartościowych posiłków. Żłobkowa dieta powinna być zgodna z normami żywienia, jakie w 2017 r. zaktualizował Instytut Żywności i Żywienia. Poradnik ma przyjść im z pomocą we właściwym bilansowaniu, komponowaniu i przygotowywaniu posiłków.

Maluchy powinny spożywać od czterech lub pięciu posiłków – trzech głównych (śniadanie, obiad, kolacja) i dwóch mniejszych (drugie śniadanie i podwieczorek). Przerwa między posiłkami powinna wynosić ok. trzy godziny.

W Polsce jedynie 11 proc. maluchów w wieku żłobkowym uczęszcza do placówek. Z danych GUS wynika, że w 2017 roku z opieki żłobkowej w skali całego kraju skorzystało ponad 150 tys. dzieci.

Dystrybucja poradnika "Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzenie do aktualnych norm i zaleceń" rozpoczęła się w czerwcu.

Zapraszamy do pobrania: Żywienie dzieci w żłobkach – poradnik.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close