, 21 Lipca 2019 roku.

Produkty mleczne,
owoce i warzywa
w szkole

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazał do rozpatrzenia przez Stały Komitet Rady Ministrów, projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wysokości środków finansowych przeznaczonych na wypłatę pomocy krajowej i pomocy unijnej w ramach finansowania programu dla szkół oraz wysokości stawek pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach tego programu, w roku szkolnym 2018/2019.

W projekcie rozporządzenia na realizację programu w roku szkolnym 2018/2019 zaproponowano łączną kwotę 234,1 mln zł, w tym z budżetu krajowego 128,1 mln zł.

W wyniku konsultacji społecznych stawka pomocy finansowej na porcję mleka i produktów mlecznych została ustalona w wysokości 0,75 zł. Stawka pomocy na porcję owoców i warzyw będzie na tym samym poziomie.

Realizacja programu szkolnego ma na celu promowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej właściwych nawyków żywieniowych, a zaproponowane środki finansowe i zasady realizacji programu powinny przyczynić się do dalszego wzrostu zainteresowania spożywaniem krajowych, zdrowych produktów mlecznych oraz owoców i warzyw.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close