Oliwa z oliwek ma działanie przeciwmiażdżycowe

Oliwa z oliwek działanie przeciwmiażdżycowe zawdzięcza polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco – wykazały badania chilijskich badaczy opublikowane przez "Lipids in Health and Disease".
Świadczą o tym badania przeprowadzone na myszach – twierdzi dr Rodrigo Valenzuela z Uniwersytetu Chilijskiego w Santiago. Gryzonie podzielono na dwie grupy, z których jedna była na prawidłowej diecie, w której tylko 10 proc. kalorii pochodziło z tłuszczów. W drugiej zwierzęta otrzymywały karmę o 60-procentowej zawartości tłuszczów. Skutkiem tego był wzrost stężenia tzw. złego cholesterolu LDL (dobry cholesterol HDL pozostał na tym samym poziomie).
Niektóre myszy będące na diecie wysokotłuszczowej przez 12 tygodni otrzymywały również przeciwutleniacz hydroksytyrozol w dawce 5 mg na 1 kg masy ciała. W tej grupie aktywność enzymatyczna wątroby i skład kwasów tłuszczowych był podobny jak u myszy, które były karmione prawidłowo.
Według dr Valenzuela hydroksytyrozol odwraca niekorzystne działanie diety wysokotłuszczowej. Jego zdaniem polifenol ten może mieć zatem kluczowe znacznie w korzystnym działaniu oliwy z oliwek.
Ten sam związek obniża poziom markerów wskazujących na wzrost oporności organizmu na działanie insuliny, jaką często obserwuje się u osób otyłych i na diecie bogatej w tłuszcze. Ten efekt był jednak mniejszy, niż
w przypadku enzymów wątrobowych.
zywnosc.com.pl