, 21 Lipca 2019 roku.

Ograniczenia
w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos

Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przypomina o obowiązujących ograniczeniach w stosowaniu środków ochrony roślin zawierających w swoim składzie substancję czynną chloropiryfos*.

Zgodnie z aktualnym rejestrem środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania, preparaty zawierające chloropiryfos mogą być użyte wyłącznie w uprawach: pszenicy, jęczmienia, rzepaku, śliwy, truskawki, ziemniaka, kapusty brukselskiej, kalafiora, brokułu i kapusty głowiastej oraz w szkółkach roślin sadowniczych, na plantacjach nasiennych, w szkółkach leśnych, szkółkach drzew iglastych i liściastych oraz szkółkach drzew i krzewów ozdobnych.

Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, że stosowanie środków ochrony roślin niezgodnie z treścią ich etykiet, stanowi poważne naruszenie przepisów ustawy o środkach ochrony roślin i może prowadzić do wystąpienia przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) środków ochrony roślin w produkowanej żywności. Żywność taka nie może być wprowadzana na rynek, co w konsekwencji może prowadzić do konieczności jej utylizacji.

* Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/60 z dnia 19 stycznia 2016 r., zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/205 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów chloropiryfosu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz. Urz. UE L 14 z 21.01.2016, str. 1).

Źródło: PIORiN

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close