, 17 Listopada 2019 roku.

Nadmiar soli sprzyja rozwojowi demencji

Spożywanie nadmiernej ilości soli powoduje zmiany w środowisku jelit, które przyczyniają się do zwężenia naczyń krwionośnych w mózgu, a tym samym do rozwoju otępienia – wynika z badań prowadzonych na myszach przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia i opublikowanych w piśmie "Nature".

Podczas badań myszy spożywały pokarm wysokotłuszczowy, zawierający 16-krotnie większy poziom chlorku sodu niż ich typowe pożywienie. Po ośmiu tygodniach u gryzoni zaobserwowano zmniejszenie przepływu krwi w mózgu o 20-30 proc. w porównaniu z grupą kontrolną, spożywającą standardową karmę.

Zmniejszeniu przepływu krwi towarzyszyły objawy zbliżone do demencji, m.in. trudności w rozpoznawaniu obiektów oraz poruszaniu się po labiryncie, a także w budowaniu gniazda. Gdy myszy wróciły do normalnego sposobu odżywiana, poprawie uległy zarówno przepływ krwi w mózgu, jak i parametry poznawcze, co sugeruje, że negatywny wpływ soli jest odwracalny.

Kolejnym krokiem była analiza naczyń krwionośnych pobranych z mózgów myszy spożywających pokarm z wysoką zawartością soli. Okazało się, że naczynia te nie rozszerzały się prawidłowo podczas stymulacji, co ograniczało przepływ krwi. Dalsze badania wskazały na nieprawidłowości w działaniu enzymu ENOS, odpowiedzialnego za produkcje tlenku azotu, stanowiącego dla naczyń sygnał do rozszerzenia się. Po dodaniu l-argininy, która zwiększa aktywność enzymu eNOS oraz produkcję tlenku azotu, naczynia zaczynały reagować w sposób prawidłowy. Pozytywne rezultaty uzyskano także u myszy, którym zrobiono zastrzyk z l-argininy.

Podczas kolejnych eksperymentów naukowcy ustalili, że spożywanie nadmiernej ilości soli może zmieniać parametry elementów układu odpornościowego w jelitach. Przede wszystkim zaobserwowano, że w jelitach badanych myszy sól wpływała na zwiększenie obecności limfocytów TH17, wytwarzających interleukinę 17, która z kolei, krążąc we krwiobiegu, miała negatywny wpływ na naczynia krwionośne w mózgu.

"Badania te pozwalają szczegółowo wyjaśnić, w jaki sposób problemy związane z nadmiernym spożyciem soli mają swój początek w jelitach, a także otwierają nowe możliwości opracowywania sposobów leczenia" – komentuje autor analizy dr Jim Koenig.

Źródło: PAP

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close