Kolejne produkty ze znakiem PDŻ

nowezzzzz45 (2)

– Produkty ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność to naprawdę dobra żywność, to żywność najwyższej jakości – powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas Gali PDŻ, która odbyła się 30 września br. jako impreza towarzysząca targom Polagra Food.

Jednocześnie szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że rolnictwo to skomplikowany system naczyń połączonych, w którym uczestniczą firmy zaopatrujące producentów rolnych, doradcy, przetwórcy, handel i dystrybucja.

– Wykorzystanie szans naszego rolnictwa zależy od wspólnej pracy, wspólnego działania. Istotne jest to, aby cena, którą ostatecznie płaci konsument, cały zysk był sprawiedliwie dzielony pomiędzy wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego – stwierdził minister Ardanowski.

Znaki PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność otrzymały 163 produkty wytwarzane przez 49 przedsiębiorców. Wyróżnienia wręczał minister Jan Krzysztof Ardanowski wraz z sekretarzem stanu Szymonem Giżyńskim. 

– Produkty z tym znakiem zasługują na to, aby je wyszukiwać na półkach sklepowych – podkreślił minister.

Obecnie znakiem Poznaj Dobrą Żywność wyróżnionych jest 478 produktów produkowanych przez 106 przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego.

Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od lat służy informowaniu konsumentów o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Jego celem jest motywowanie producentów i przetwórców żywności do podnoszenia jakości swoich wyrobów.

Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w Programie jest dobrowolny. Mogą w nim uczestniczyć przedsiębiorcy państw członkowskich Unii Europejskiej.

Znak PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność przyznawany jest tylko wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.

Oznaczenie znakiem jakości PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informacją, która ma pomagać konsumentowi w wyborze odpowiedniego dla niego produktu. Ma ono na celu również podnoszenie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego poprzez informację o jego wysokiej i stabilnej jakości.

Źródło/Fot.: MRiRW