Środa, 13 Listopada 2019 roku.

Czy jeść
pieczywo na diecie odchudzającej?

Prawidłowo skomponowana dieta odchudzająca zawiera wszystkie produkty żywieniowe wchodzące w skład Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią jej integralną część. Warto więc zastanowić się, który rodzaj pieczywa jest naszym sprzymierzeńcem w osiągnięciu i utrzymaniu szczupłej sylwetki?

Jedynie stałe zmiany są kluczem do sukcesu
Restrykcyjne, krótkotrwałe diety przynoszą zwykle jedynie chwilowy efekt w postaci redukcji nadprogramowych kilogramów. Jeśli naszym celem jest trwałe zmniejszenie masy ciała, musimy podejść do sprawy chudnięcia z rozwagą i spokojem. Kluczem do sukcesu jest dieta, którą bez szkody dla zdrowia możemy kontynuować całe życie. Chwilowe, nawet najbardziej wyszukane diety zawsze kiedyś się kończą, a wtedy zadowoleni z efektów wracamy do starych nawyków żywieniowych. Gwarantem powodzenia jest więc stała zmiana nieprawidłowych nawyków dietetycznych, które doprowadziły do pojawienia się dodatkowych fałdek.

Pieczywo jest popularnym i powszechnie spożywanym produktem w naszej diecie. Dowiedzmy się, na co zwracać uwagę przy jego wyborze.

Pieczywo kupione w piekarni, w supermarkecie, a może wypiekane w domu?
Jeśli nie mamy czasu, ochoty lub możliwości wypieku domowego chleba, warto zaopatrywać się w sprawdzonych piekarniach. Wybór pieczywa w piekarni można poprzedzić odwiedzeniem jej strony internetowej. Coraz więcej piekarni na swoich stronach umieszcza zdjęcia oferowanych produktów, ich skład i wartość odżywczą. Pieczywo z supermarketów charakteryzuje się zwykle znacznie gorszą jakością i wartością odżywczą. Wypiekane na miejscu, z produktów mrożonych, zawiera mniej witamin i składników mineralnych w porównaniu z tradycyjnym chlebem.

Chleb czy bułka?
Chleb. W bułkach, nawet w kolorze brązowym posypanych ziarenkami, znacznie częściej znajdziemy dodatek cukru i niskiej jakości tłuszczu.

Uwaga:
Cukier w pieczywie może kryć się między innymi pod nazwami takimi jak: cukier, glukoza, sacharoza, syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, karmel.

Biały czy brązowy?
Wartość kaloryczna białego i ciemnego pieczywa jest zbliżona – nie jest to zatem argument przemawiający na korzyść jednego z nich. Z uwagi na niższy stopień przetworzenia brązowy chleb (taki, który swojej barwy nie zawdzięcza obecności barwników) jest znacznie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Warto pamiętać, że niezależnie od swojej masy ciała warto wybierać ciemny chleb.

Uwaga:
Brązowe pieczywo jest bardziej ciężkostrawne niż białe. W przypadku występowania dolegliwości ze strony układu pokarmowego, pozostaje nam spożywanie białego chleba (najlepiej lekko czerstwego) lub pieczywa graham.

Na drożdżach czy na zakwasie?
Pieczywo na zakwasie charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym niż biały chleb oraz korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego.

Na przestrzeni ostatnich lat spożycie pieczywa w Polsce maleje. Jednocześnie obserwuje się wzrost liczby osób z nadmierną masą ciała. Zatem wszelkie diety wykluczające spożycie wyrobów piekarniczych nie wydają się być zasadne.

Źródło: IŻŻ NCEŻ/mgr inż. Paulina Gąsiewska

 

Artykuły powiązane

  • Zasady <br> zdrowego żywieniaZasady
    zdrowego żywienia
    Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego […]
  • Gra na zdrowie!Gra na zdrowie! Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego […]
  • Kromka chleba <br> na zdrowieKromka chleba
    na zdrowie
    Pachnący, chrupiący, rumiany… Chleb. Jeszcze parę lat temu obowiązkowy składnik codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, […]
  • Co jeść, by chronić <br> się przed jaskrą?Co jeść, by chronić
    się przed jaskrą?
    W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz […]
  • Owoce a cukry prosteOwoce a cukry proste Owoce są źródłem cukrów prostych – to niezaprzeczalny fakt. Wiele osób zadaje sobie pytanie czy z tego […]
  • Czy ziemniaki tuczą?Czy ziemniaki tuczą? Przez lata mówiło się, że osoby będące na diecie odchudzającej powinny zrezygnować z jedzenia ziemniaków, gdyż […]
  • Produkty zbożowe<br> w żywieniu dzieci<br> i młodzieżyProdukty zbożowe
    w żywieniu dzieci
    i młodzieży
    W przeszłości produkty zbożowe stanowiły podstawę piramidy żywieniowej. Obecnie ustąpiły miejsca warzywom i owocom, co nie znaczy, […]
  • Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze?Lody – czy to zdrowsza przekąska niż słodycze? Lody domowe, naturalne, sorbety, włoskie, świderki, rzemieślnicze – szczególnie latem nie potrafimy im się oprzeć. Wraz […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close